Balinalar uzaydan gözlemlenecek!

Balinalar uzaydan gözlemlenecek!
Bilim insanları, uydu ve radar gibi teknolojiler kullanarak balinaları uzaydan gözlemleyecek.

Boston’da yer alan New England Aquarium ve Draper of Cambridge, balinaların neslinin tükenmesini önlemek için en son teknolojik ürünleri kullanarak yeni gözlem yöntemleri kullanılması gerektiğine dikkat çekiyor.

Webtekno'nun haberine göre, proje ekibi, uydular ve radar gibi teknolojilerden yararlanarak okyanustaki balina nüfusunu detaylı bir şekilde inceleme fırsatı elde edecek. Birkaç yıl içinde son halini alması planlanan projenin ekibi, bu iş için toplamda 1 milyon dolar değerinde yatırım yaptı.

Proje, oldukça karmaşık yöntemlerle elde edilen verilerden ve birçok gözlemden oluşuyor ancak bu süreçlerin aksine projenin adı, anlaması oldukça kolay ve ana fikre dair kafalarda soru işareti bırakmaz nitelikte. ‘Uzaydan Balina Sayma’ olarak adlandırılan proje, Avrupa’daki uzay ajanslarından amatör radyo operatörlerine kadar uzanan geniş bir kaynak havuzundan veriler toplayacak. Bu sayede balinaların okyanusta bulundukları bölgelerin bir haritası çıkarılabilecek. Doğal hayatı koruma grupları da böylelikle balinaları daha yakından kayıt altına alabilecek. Buna ek olarak, balinaların okyanusun belli bir yerinden başka bir yerine yönelmesinin asıl sebebi de daha net anlaşılabilecek.