Banka reklamlarında komedi

Türkiye gerçekten çok komik bir ülke.

Bu nedenle birçok trajediyi bile komik olarak görüyoruz.

Mesela banka reklamları.

Farkında mısınız bankaların büyük bir bölümü reklamlarında hep komedyen oynatıyorlar. Komedyenler genelde hep müşteri rolünü oynuyor. Komedyenler aptal, bir şeyden anlamayan ve dahası sersem bir müşteri profili çiziyor. İnsanlar bu reklam filmlerini beğeniyor mu bilemem ama ben şahsen beğenmiyorum ve hep tepki gösterdim.

Reklamlarında komedyen oynatmayan bankalar da var.

Mesela geçen hafta anneler günüydü. Özel ve Avrupa sermayeli bir banka anneler günü sebebiyle reklam filmi hazırlatmış. Kendi personelinin annelerini reklam filminde oynatmak çok akıllıca bir şey. Gerçekten başarılı bir PR çalışması. Ancak gelin görün ki, bu reklam filmini hazırlayan bankanın bir de farklı bir yüzü var.

Bu banka en çok anneleri işten kovmakla ünlü. Özellikle süt izninde olan anneyi işten attığı için günlerce basının gündeminde olan banka, anneler günü sebebiyle reklam filmi hazırlatıyor.

Güler misin ağlar mısın?

Üstüne üstlük bu banka daha geçen yılın son bir haftasında birçok anneyi de işten çıkarttı. Bu sebeple de birçok bankacının anasını ağlattı.

Sen gel Türk halkına şirin görünmek için anneler günü reklam filmi hazırlat.

Yersen!

Ama artık insanlar yemiyor!

Mesela bu reklam filmini Twitter'da paylaşan bayan genel müdüre işten atılan anneler adeta ders verdi. Twitter'da çok sayıda tepki mesajı geldi.

Bir tanesi şahsen beni çok etkiledi:

"Lütfen samimi olun! Son bir yılda en fazla şube kapatan, en fazla personel çıkartan bankasınız. Kaç tane anneyi yavrusundan dolayı ağlattınız. Lütfen yapmayın komik oluyorsunuz. Türkiye sizi artık sahte gülüşünüzle tanıyor."

Dedim ya artık insanlar öyle PR çalışmalarını yemiyor.

Süt izninde olan bir anneyi işten at sonra anneler gününde reklam filmi hazırla Türk halkına şirin görünmeye çalış.

Siz önce o sahte ve zoraki gülüşünüzden vazgeçerek samimi olun. Özeleştiri yapın. Canını yaktığınız personellerden ve onların annelerinden özür dileyin.

Samimiyseniz bunu yapın. Yoksa PR çalışması için bir iki tane gazeteciye şirin görünüp haber yaptırmayın.

Bu bayan genel müdür yazılarımdan o kadar rahatsız olmuş ki, beni Twitter'da engellemek zorunda kalmış. Bundan gurur duydum! Demek ki, saçmalıklarını ve ikiyüzlülüklerini sadece kendisine yalakalık eden gazetecilerin görmesini istiyor. Benim gibi yıllardır haksızlığa ve ikiyüzlülüklere karşı mücadele veren bir gazetecinin twittlerini görmesini istemiyor. 200 bin bankacının hakkını savunuyorum.

Türkiye hiçbir ülkenin ve sermayenin sömürgesi değildir.

Bu tür ikiyüzlülüklere hep itiraz edilmeli ve bunu yapanların yüzlerine vurulmalı. Bir avuç plaza çalışanı tarafından kurulan Plaza Eylem Platformu işte bunu yapıyor. Haksızlıklara ve ikiyüzlülüklere karşı mücadele veriyor. Süt izninde anneleri işten çıkartan sonra hiçbir şey yokmuş gibi şubelere süt odaları yaptırdıklarını açıklayan bankanın önünde eylem yaptı. Plaza Eylem Platformu bu kez bankanın Avrupa'daki merkezinin önünde eylem yapmaya hazırlanıyor.

Reklam filmlerinde komedyen oynatan ya da tertemiz analarımızı ikiyüzlülüklerine alet eden bankalara buradan sesleniyorum:

Yapmayın! Komik oluyorsunuz.

Yazarın Diğer Yazıları