Barzani, referandum için görüşmelere başladı

Barzani, referandum için görüşmelere başladı
Barzani liderliğindeki KDP ve eski Irak Cumhurbaşkanı Talabani'nin genel sekreterliğindeki Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB), Peşmerge yönetiminin bağımsızlık referandumu için siyasi partilerle görüşmeye başladı.

Barzani'nin başkanlığında dün Erbil'in Salahaddin kasabasında bir araya gelen KDP ve KYB politbüro üyeleri, "bağımsızlık referandumu" için aldıkları ortak komisyon kararından hemen sonra ilk adımı attı. KDP ve KYB'den oluşan ortak heyet, Peşmerge yönetiminde Müslüman Kardeşler Teşkilatı'na yakınlığıyla bilinen Kürdistan İslami Birlik Partisi (Yekgirtu), daha sonra ise İslami Toplum Partisi'ni (Komela) ziyaret etti.

Yegirtu Genel Sekreteri Selahaddin Bahaddin tarafından kabul edilen ortak heyet, basına kapalı bir şekilde yaklaşık 2 saat görüşme gerçekleştirdi. Görüşmenin ardından Yekgirtu Genel Sekreteri Yardımcısı Hadi Ali ve KDP Politbüro Üyesi Roj Nuri Şaweys ortak basın toplantısı düzenledi.

Basın toplantısında konuşan Ali, görüşmede konuşulanlara ilişkin şunları kaydetti:

"KDP ve KYB'den meydana gelen ortak heyetle, Kürdistan Bölgesi'nin kaderi tayin edecek referandum meselesi ve bölgenin geleceğini detaylı bir şekilde konuştuk. Önümüzdeki engellerin bertaraf edilmesi, geçmişten ders alınması ve zorlukların aşılması konusunda görüş alışverişinde bulunduk. Aynı zamanda bölgedeki siyasi krizin çözülmesi için herkesin ciddi bir şekilde elini taşın altına koyması gerektiğine vurgu yaptık."

KDP Politbüro Üyesi Şaweys de bölgedeki siyasi partilerle yapılacak görüşmede ana gündemin bağımsızlık referandumu olduğunu, başarılı referandumun ihtiyaçlarını tespit etmeye çalışacaklarını belirtti.

Irak merkezi hükümetinin, Kürtlere karşı gösterdiği tavrın değiştiğine dikkati çeken Şaweys, "Bağdat'ın (Peşmerge yönetimine karşı) tehlikeli bir tutumu söz konusu. Kısa bir süre içerisinde ortak bir heyetle Bağdat'ta gidip bu meseleyi konuşacağız" dedi.

İlgili Haberler