"Barzani'nin yönetici olarak kalması zor"

"Barzani'nin yönetici olarak kalması zor"
Başbakan Binali Yıldırım, Türkiye'ye gelen İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı İshak Cihangiri ile Suriye ve Irak'taki sorunları masaya yatırdı.

Başbakan Binali Yıldırım, Çankaya Köşkü'ndeki görüşmelerden sonra Cihangiri ile basın toplantısı düzenledi. Heyetlerarası görüşmede bakanların, kültür, turizm, ulaştırma, iletişim, ticaret, dışişleri, enerji ve güvenlik gibi birçok konuda iş birliği ve müşterek yapılması gereken hususları ele aldıklarını böyleyen Yıldırım, şöyle dedi:

"Görüşmede, Irak'ın toprak bütünlüğü ve egemenlik haklarının ihlal edilmesine yönelik her türlü girişimin şiddetle karşısında olunacağı teyit edildi. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde yapılan bağımsızlık referandumunun, İran, Irak ve Türkiye'nin yakın iş birliği ve koordinasyonuyla çıkmaz bir yol ve umutsuz bir yolculuk olduğu bir kez daha
görüldü. Bu maceraya sebep olanların bölgede artık var olmaları ve yönetici olarak hayatlarını sürdürmeleri oldukça zor gözükmektedir.

Türkiye, İran ve Irak iş birliği yalnızca Irak ile sınırlı değil. Suriye'deki iç savaş ve karışıklığın kontrol altına alınması, Suriye'nin de toprak bütünlüğünü esas alan, Suriye'deki bütün etnik grupların adil temsilini öngören kalıcı barışa, huzura dönüşmesi hususu da birlikte takip ettiğimiz diğer bir konudur. Astana süreci ve sonrasında çatışmasızlık bölgeleri oluşturulması ile gerilimin azaltılması konusunda Irak, İran, Türkiye ve Rusya'nın ortaya koyduğu inisiyatifin, Birleşmiş Milletler şemsiyesinde Cenevre görüşmelerinin de temelini oluşturacak.

Türkiye ve İran'ın bölgedeki önceliği sınırlarında yapay devlet oluşumu, oluşturma gayretlerine hiçbir şekilde yol açmayacak bir sonucun elde edilmesi için birlikte çalışılacaktır. Burada statü değişikliği sadece Irak ve Suriye'nin toprak bütünlüğüne tehdit olmayacak, aynı zamanda İran ve Türkiye'nin de bölgedeki menfaatlerine ciddi şekilde mahsur teşkil edecektir. Türkiye'nin 40 yıldır baş ağrısı olan PKK terör örgütüyle daha etkin mücadele gerçekleştirilmesi konusunda İran'ın yakın iş birliğini önemsiyoruz."

İshak Cihangiri de, bölgedeki bütün komploların İsrail tarafından yapıldığını belirterek şunları söyledi:

"Bu komplonun devamında bölge ülkelerini parçalamak için daha büyük komplolar olacaktır. Irak yönetimi güçlü ve kararlı bir şekilde harekete geçti ve DEAŞ'tan sonra Kürt bölgesine verilen bölgeler merkezi yönetimin girişimiyle geri alındı. Referandum daha ilk yapıldığı andan itibaren başarısız olmuştur ve geçersizdir.

Bölgedeki bütün ülkeler, Irak'ın toprak bütünlüğünden ve merkezi hükümetin yanındalar. İran, Türkiye ve Irak bugüne kadar yaptıkları gibi bundan sonra da sorunları çözmek için iş birliği yapacak. Irak'taki sorun merkezi hükümet ve komşu ülkelerin yardımıyla çözülecektir. İki ülke merkez bankası başkanları arasında imzalanan anlaşma doğrultusunda ticari işlemlerin ulusal para birimiyle yapılmasına karar verildi.

Yani Amerikan Doları, avro veya diğer döviz birimini kullanmak yerine Türk Lirası ile İran Riyalı temel alınacaktır."

İlgili Haberler