Baş kılavuz kaptandan Kanal İstanbul tepkisi

Baş kılavuz kaptandan Kanal İstanbul tepkisi
İstanbul Boğazı Baş Kılavuz Kaptanı Saim Oğuzülgen, “İstanbul Boğazı için tehlike oluşturan gemilerin, tankerlerin Kanal İstanbul’dan emniyetle geçeceğini hiç kimse söylemesin.” dedi.

Tartışmalı Kanal İstanbul Projesi’ne ilişkin İBB TV’ye konuşan deneyimli uzak yol gemi kaptanları, Kanal İstanbul’a ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu.

Uzak yol kaptanı Mustafa Behzat Esinduy, “Tecrübeli bir tanker kaptanı olarak, kati şekilde İstanbul Boğazı’ndan geçmeyi tercih ederim.” dedi.

Kanal İstanbul’un Türkiye’ye mali olarak hiçbir getirisi olmayacağını ifade eden Esinduy, “Çünkü hiç kimseyi siz, hiçbir gemiyi kanaldan geçmeye zorlayamazsınız. Dolayısıyla, ben geldim, İstanbul Boğazı’ndan geçerim. Siz diyemezsiniz ki ‘Kanaldan geçeceksin.’ Böyle bir kanın yok.” ifadelerini kullandı.

“TANKERLERİN EMNİYETLE GEÇECEĞİNİ HİÇ KİMSE SÖYLEMESİN”

İstanbul Boğazı’nda baş kılavuz kaptan olarak görev yapan Saim Oğuzülgen de, Kanal İstanbul’a ilişkin önemli noktalara değindi.

Baş kılavuz kaptan Oğuzülgen, “İstanbul Boğazı için tehlike oluşturan gemilerin, tankerlerin Kanal İstanbul’dan emniyetle geçeceğini hiç kimse söylemesin. Bilakis tehlike daha büyük boyutta oraya taşınıyor demektir. Bir gemi İstanbul Boğazı’nda arıza yaptığı zaman bizim hizmet için hazır olarak bekleyen römorkörlerimiz anında hareket ederek takviye kuvvet olarak olay yerine gelirler. Kanal İstanbul’un genişliği, gemilerin geçtiği alanın genişliği 275 metre. Bu tankerlerin genişliği nereden baksanız 50-60 metre civarındadır. Bu gemi, tanker aykırıladığı zaman, yardıma gelen römorkör neresinden yer bulacak da buna halat verip yardım edecek?” ifadelerini kullandı.