Başbakan Davutoğlu grup toplantısında konuştu

Başbakan Davutoğlu grup toplantısında konuştu
Partisinin grup toplantısında konuşan Başbakan Davutoğlu'nun hedefinde Rusya vardı. Davutoğlu "Suriye'ye atılan her bir bombanın nereye düştüğünün bilgisi elimizde" dedi. Ayrıca Mardin'de açıkladığı yeni eylem planı hakkında da konuşan Davutoğlu, "Hazırladığımız eylem planının adını bundan sonra 'Birlik, Huzur ve Demokrasi Eylem Planı' olarak ilan ediyorum" dedi.

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, partisinin grup toplantısında konuştu. Davutoğlu, "Rusya terörle hiç ilgisi olmayan sivil hedefleri acımasızca bombalamaya devam ediyor. Tek tek elimizde Rusya'nın attığı her bombanın nereye düştüğünün bilgisi var. 6 bine aşkın sortinin yüzde 90'ı sivillere ve ılımlı muhalefete atıldı. Sadece yüzde 10'u DEAŞ'a. Her bir bombanın düştüğü yerin bilgisi elimizde ve bunu ABD de biliyor. BM de biliyor. Artık bu gidişe bir dur demenin vakti gelmiştir" dedi. 

"Eylem planının adını 'birlik, huzur ve demokrasi eylem planı' olarak ilan ediyorum"

Mardin'de açıkladığı Terörle Mücadele Eylem Planı'nın adını 'Birlik, Huzur ve Demokrasi Eylem Planı' olarak ilan eden Davutoğlu, konuşmasında şunları kaydetti: "Hazırladığımız eylem planının adını bundan sonra 'Birlik, Huzur ve Demokrasi Eylem Planı' olarak ilan ediyorum. Bundan sonra hep böyle anacağız. Bir olacağız, huzur içinde olacağız, demokrasiyle yaşayacağız. Bu eylem planıyla birliğimizi tahkim edeceğiz. Demokrasimizi derinleştireceğiz. Biz bu eylemleri kardeşlik, eşit vatandaşlık ve demokratikleşme mücadelemizin bir ileri adımı olarak değerlendiriyoruz. Açıkladığımız paket sadece güvenlik paketi değil, huzur ve güven paketidir. Birliğimizi tahkim etmeyi, huzurumuzu korumayı ve demokrasimizi geliştirmeyi hedefliyoruz. Bu adımlar yaraların sarılması, yıkılanın yapılması ve kardeşliğimizin pekiştirilmesi için atılıyor"

"Elimizde çok kapsamlı bir çalışma planımız var"

'Birlik, Huzur ve Demokrasi Eylem Planı'nın detaylarına ilişkin açıklamalarda bulunan Davutoğlu, "Şu anda elimizde çok kapsamlı bir çalışma planımız var. Bu çerçevede eylem planımız çok yönlü, çok kapsamlı bir hazırlığın ürünüdür. Eylem planımızda yer alan tedbirleri niteliklerine göre 10 başlıkta bizzat tanzim ederek paylaştım. Bütün bu paketin esası milletin vicdanıyla devletin aklını buluşturmaktır. Parçalayıcı anlayış yerine birleştirici, bütünleştirici millet anlayışımızla insan ve vatandaş odaklı bir devlet anlayışını yerleştireceğiz. AK Parti hareketinin temel felsefesi birleştirici, bütünleştirici bir millet anlayışını egemen kılmaktır" diye konuştu. 

"Bölge halkı terör örgütünün değil, devletin şefkatli elini tuttu"

Doğu ve güneydoğu illerine düzenleyeceği ziyaretlerin gerekçesini açıklayan Davutoğlu, "Bu ziyaretlerimin iki teşekkür sebebi vardır. Birisi 1 Kasım seçimlerinde bize verilen o muazzam desteğe teşekkür. Her biri için gece gündüz çalışacağımızın sözünü bir kez daha ifade ediyorum. İkinci teşekkür terör örgütünün bütün çabalarına, bütün provokasyonlarına rağmen bölge halkının terör örgütüne değil; devletin şefkatli elini tutmuş olması dolayısıyla bölge halkına teşekkür etmek. Bunların hesabı şuydu. Dışarıdan onların kulaklarına fısıldanan birtakım planlarla Türkiye'yi bölmeye çalışacaklardı ve zannettiler ki bölge halkı onların yanında duracak. Her zaman inancına inandığımız bölge halkı bunlara yüz vermedi. Huzur ve demokrasi operasyonunda devletinin, milletinin yanında yer aldı" ifadelerini kullandı. 

"Tek bir silah kalmayana kadar mücadelemiz devam edecek"

Terörle mücadele kapsamında Diyarbakır ve Şırnak'ta yürütülen operasyonlara değinen Davutoğlu,  kamu düzeni vurgusu yaparak "Demokrasilerin, özgürlüklerin yaşanmasının asgari şartı kamu düzenidir. Kamu düzeni hepimizin düzeni. Cizre'de, Silopi'de, Sur'daki düzen hepimizin canını, malını, namusunu teminat altına alan düzendir. Bu sağlanacak. Bunun sağlanması için ne gerekiyorsa yapılacak ve kimse vehme kapılmasın. Tek bir silah kalmayana kadar da bu mücadelemiz devam edecek. El yapımı patlayıcıların tespit ve imhası için gerekli teknoloji ve ekipman geliştirilecek. Terör örgütünün tedarik kanallarını kapatmak üzere kara sınır kapılarıyla deniz ve havalimanlarının operasyon imkanları güçlendirilecek" açıklamasında bulundu. 

"Silopi tümüyle temizlendi"

Silopi'nin tümüyle temizlendiğini açıklayan Başbakan Davutoğlu, "Silopi tümüyle temizlendi. Ama hiç kimse zannetmesin ki eski düzene geri dönülür bir gün. Her türlü güvenlik tedbiri alınacak ve bir daha buralarda illegal yapılanmaların olmaması için gerekli kamu düzeni inşa edilecek" dedi. 

"Türkiye basın özgürlüğünün sonuna kadar yaşandığı demokratik bir ülkedir"

Türkiye'deki basın özgürlüğüne ilişkin değerlendirmede bulunan Davutoğlu, "Türkiye basın özgürlüğünün sonuna kadar yaşandığı demokratik bir ülkedir ve böyle kalacaktır. Ama aynı şekilde bütün medyadan, basın çalışanlarından da beklentimiz Türkiye'nin ortak meselelerinde aynı geminin içinde olduğumuz gerçeğinde hareket etmeleridir. Ne 90'lı yıllarda olduğu gibi hükümet indiren hükümet çıkaran bir basın söz konusu olacak ne de baskı altında olan bir basın söz konusu olacak. Herkes işinin gereği dolayısıyla halk önünde gerekirse hukuk önünde hesap vermeye hazır olacak" diye konuştu. 

"Teröre destek verdiği hukuken ispatlanmış kamu personelinin kamuyla ilişkisi kesilecek"

Başbakan Davutoğlu, konuşmasında şunları kaydetti: "Büyükşehir Belediye Başkanı Yeşilli Belediyesi'ne AK Partili diye su getirmiyor. Midyat'ta yol yapılmamış sebep yine aynı. Şimdi bunlar merkezden yapılacak ama büyükşehirin kaynağından kesilecek. Yerel yönetimlerin yetkileri genişletilecek ama asla istismara izin verilmeyecek. Belediye kanunlarında gerekli değişiklikler yapılacak. Patlayıcı yapımında kullanılan gübre satımının takibi yapılacak. Teröre destek verdiği hukuken ispatlanmış kamu personelinin kamuyla ilişkisi kesilecek. Doğu ve güneydoğuya gittiğim her yerde halktan doğrudan bilgilendirmeler alacağız ve bunun gereğini yapacağız"

"Elinde silah olan kim olursa olsun kesinlikle muhatap alınmayacak"

Elinde silah olanların muhatap alınmayacağını vurgulayan Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Öyle bir algı oluşturuldu ki sanki bütün bu süreçlerde muhatap tek bir taraftır. Muhatap, bütün bir millettir. Muhatap, bölge halkıdır. Muhatabımız bütün halktır, sivil toplumdur, kanaat önderleridir. Ama elinde silah olan kim olursa olsun kesinlikle muhatap alınmayacaktır. Elinde silah olanın muhatabı milletin bileğidir, yüreğidir. O silahı alana kadar o bileği çalıştıracağız"