Basın müşavirliği Soylu'yu yalanladı

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 11 Aralık 2018'de "5. Uluslararası Siber Suçlar Çalıștayında"şöyle dedi:

"Şifreli haberleşme programı ByLock'ta bugüne kadar 215 bin 92 hesap, 92 bin 702 tekil kişi tespit ettik..."

27 Eylül tarihli "Adil Öksüz'ü FETÖ borsacıları mı saklıyor?" başlıklı yazımda, Anadolu Ajansından aldığım bu cümleye aynen yer verdim.

İçişleri Bakanlığı basın müşavirliğinden, "Tekzip"yani "yalanlama" başlıklı resmi açıklama aldım ve baktım ki beni değil aslında bakan Süleyman Soylu'yu şöyle yalanlıyor:

- Bakan Soylu, "92 bin 702 tekil kişi tespit ettik..."diyor…

Basın müşavirliği, " İçerik incelemesi neticesi yapılan tespitler de ise 24.649 ID'nin kullanıcısı belirlenmiştir.

Abone listesinde yer alan tekil kullanıcı sayısı 101.316'dır.

Bunların %84'üne adli işlem tesis edilmiştir" diyor…

O yazımda sordum:

Yargıtay ByLock kullanıcılarını, "FETÖ terör örgütü üyesi" saydığına göre, Soylu, bu 215 bin hesap sahibi ile 92 bin 702 tekil kullanıcıyı neden açıklamıyor?

Basın Müşavirliği şöyle yanıt verdi:

"CMK hükümleri gereği 'gizli' olarak yürütülen hazırlık soruşturmalarındaki bilgilerin açıklanması ise mümkün değildir."

O yazımda sordum:

"Adil Öksüz'ü FETÖ borsacıları mı saklıyor?"

Basın Müşavirliği şöyle yanıt verdi:

"Saklanıyor", "gizleniyor", "birileri kollanıyor" gibi yorumlar sadece 15 Temmuz Darbe Girişimini planlayan hainlere fırsat verir, onların "ekmeğine yağ sürer."

Bu görüşe, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin ısrarla söylediği şu cümleyle yanıt vereyim:

"Bu FETÖ hareketinin kökü kazınmalıdır, siyasi ayağı da gündeme gelmelidir."

FETÖ'nün ekmeğine Allah'a şükür 50 yıldır yağ sürmedim, o ekmeğe yağ sürenler 15 Temmuz alçak darbe girişimine neden olanlardır…

Değerli okurlarım,

Açıklamayı etik mesleki anlayışım nedeniyle aynen yayınlıyorum.

***

Sayın Orhan Uğuroğlu

Gazetenizin 27 Eylül 2019 tarihli nüshasının 1.sayfasında "FETÖ Borsacıları mı saklıyor?",3.sayfasında"Adil Öksüz'ü FETÖ borsacıları mı saklıyor?" başlığıyla yayımlanan yazınız dikkatle incelenmiştir.

 "Sayın Bakanımızın "Şifreli haberleşme programı ByLock'ta bugüne kadar 215 bin 92 hesap ve 92 bin 702 tekil kullanıcı tespit ettik" açıklamaları üzerine;

Yazınızda, "Yargıtay ByLock kullanıcılarını, "FETÖ terör örgütü üyesi" saydığına göre Soylu bu 215 bin hesap sahibi ile 92 bin 702 tekil kullanıcıyı neden açıklamıyor? Anlaşılan o ki bu listenin içinde yer alan AKP'li siyasetçiler, işadamları, bürokratlar, askerler, yargı mensupları bilinsin istenmiyor" yorumunuza istinaden aşağıdaki açıklamanın yapılmasına gerek duyulmuştur.

Sayın Uğuroğlu

ByLock abone listesinde toplam 215.092 ID yer almaktadır. Bu rakam toplam kullanıcı sayısını değil kayıtlı hesap sayısını göstermektedir.  Bir kişi adına birden fazla hesap olabildiği tespit edilmiştir.

ByLock veri tabanında kullanıcısı tespit edilemeyen ID'ler üzerinde çalışmalar halen devam etmektedir. İçerik incelemesi neticesi yapılan tespitler de ise 24.649 ID'nin kullanıcısı belirlenmiştir. Abone listesinde yer alan tekil kullanıcı sayısı 101.316'dır.Bunların %84'üne adli işlem tesis edilmiştir. Operasyon çalışmaları sorumlu ilgili İl Cumhuriyet Savcısı tarafından yürütülmektedir. ByLock ile ilgili tüm tespitler raporlanarak gereği için İl Cumhuriyet Başsavcılıklarına gönderilmiştir. CMK hükümleri gereği 'gizli' olarak yürütülen hazırlık soruşturmalarındaki bilgilerin açıklanması ise mümkün değildir.

Sayın Bakanımız, FETÖ terör örgütü ile mücadelede gelinen nokta hakkında, her fırsatta kamuoyuna açıklamalarda bulunurken, FETÖ operasyonları devletin her kademesinde kararlılıkla devam ettiği belirtilirken, yapılan tespitlerin yüzde 84'üne adli işlem tesis edildiği ortada iken,  "bilinmesini istenmeyen" ya da "gizlenen" hangi durum vardır. 40 yıldır devlete sızmış örgütle mücadele edildiği unutulmamalıdır, bu mücadelenin başarılı olması için gereken tüm çalışmalar diğer terör örgütleri ile nasıl yürütülüyorsa FETÖ ile de aynı şekilde, olması gerektiği gibi yürütülmektedir.

"Saklanıyor", "gizleniyor", "birileri kollanıyor" gibi yorumlar sadece 15 Temmuz Darbe Girişimini planlayan hainlere fırsat verir, onların "ekmeğine yağ sürer." Ülkemizin FETÖ ile mücadelesi ortadadır ve bu mücadele nasıl başladıysa aynı şekilde kararlılıkla devam etmektedir.

Kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi amacıyla, açıklamamızın 5187 sayılı Basın Kanununa göre gazetenizin çıkacak ilk sayısında yayımlanmasını rica ederiz. Saygılarımızla

TC İÇİŞLERİ BAKANLIĞI

Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği

 

Yazarın Diğer Yazıları