Başkanın yeşil alan bilmecesi

İstanbul'un 39 ilçesi var. Birkaçı dışında yoğun bir seçim mücadelesi oluyor. Aralarında kıran kırana denilenler de mevcut. En ilginci Büyükçekmece'de. 31 Mart'taki hesaplaşma için Mevlüt Uysal takımının fazla abarttığını söyleyebilirim.

Ak Parti'nin hâlen İBB başkanlığını da sürdüren adayı hayli ilginç. Ya da hazırlananlardan haberi yok. Tamamı "karalama." Arkasını yandaş medyanın "baloncu gazeteleri"ni alan Uysal'a destek için yapılan haberleri gördükçe ağzım açık kalıyor.

Örneğin Nüfus Müdürlüğü'nde görevli bir personelin "seçmen listelerinde çarpıtma yaptığı" iddiasıyla tutuklanması tam dört kez haber yapıldı. Buna lafım yok. Ortada usulsüzlük varsa elbette gereği yapılacak.

Tuhafıma giden haberin kurgusu. Bir belediye başkan vekili, kendi personelini Nüfus Müdürlüğü'ne verebilir mi? Bu futbolcu mu ki kiralansın? Yaptıkları "yersen haberciliği." Maksatları, belediyeyi karalama çabası. Ayrıca bu şişirmeyi tam dört kez yayımlamak da ne oluyor? Diğer ilginç yan, konuyla ilgili yayın küçük olarak başlatıldı. İki, üç ve dört derken sonunda manşete taşındı. Yakında Büyükşehir'in billboardlarında görürsek şaşırmayız.

Metrekare ölçümü

Mevlüt Uysal'ın "yeşil alan vaadine" gülmemek mümkün mü? Bir önceki görev yeri olan Başakşehir'den örnek veriyor; "Kişi başına düşen yeşil alanı 20,7 metrekareye çıkardım."

Verdiği rakam mutlaka kendinden önceki yönetim zamanından. Şu anda Başakşehir'e drone ile bakmak bile doğruyu yakalamak için yeterli. Bu konuda uzman bir mühendis dostumun tespitiyle bu ilçenin fert başına düşen yeşil alanı 10 metrekarenin bile altında. Dört bir yanı devasa betonlarla işgali, Uysal'ın döneminde gerçekleşti.

İktidar partisi hayli enteresan. Genel başkanlarının lafını hatırlatayım. Ne diyor; "Dünya ile beş ülkenin büyüklük küçüklük meselesi." Ancak onunki Birleşmiş Milletler teşkilatının işleyişiyle ilgili. İkisinin ortak noktalarıysa "küçük rakamların, büyükleri sollaması!"

İlginç cevaplara devam

Mevlüt Uysal'ın propagandası için hazırlanan "Yeni bir HAYAT" enteresan yayın. Bundaki soru-cevap köşesi insanı eğlendiriyor. İBB Başkanı roman okumaya vakit ayıramadığından şikâyetçi. "Sadece kamu yönetimi üzerine kitaplar okuyorum" diyor. Oysa Hasan Akgün, "Türkiye'de Yerel Yönetimler Tarihi ve Bugünü" adlı olağanüstü çalışmaya imza atan iki isimden biri. Büyükçekmece Belediye Başkanı, doktor unvanını bu şekilde kazandı. Yetmedi aynı çalışmaya yeni ekler yaptı. Sakın Uysal'ın okuyorum dedikleri Hasan Akgün'ün hazırladığı ders kitapları olmasın?

Unuttukları

Sorular içerisinde Uysal'ın "türkü dinlerim" karşılığı da dikkatimi çekti. Bu ülkede yaşayan herhangi bir kamu görevlisinin "türkü sevmemesi" mümkün mü?

Kaldı ki, Akgün'ün yıllardır düzenlediği uluslararası festivaller ortada. Büyükçekmece pek çok kez, birincilikler elde etti. Bunun içinde hem müzik, hem folklor var. Anlaşılan Uysal'ın akıl hocaları etrafa "at gözlüğüyle" bakmaya sabitlenmişler.

Araya bir başka sıkıştırma yapayım. Büyükçekmece defalarca Avrupa Konseyi tarafından en modern kent seçildi. Bunu da mı bilmiyorlar?

Sandık günü gelene kadar, bakalım başka hangi incilerine tanık olacağız...

***

Yoğurt meselesi

Benim yoğurdu marketten aldığımı yazmama gelen tepkilerin fazlalarına şaşırdım. Kapıyı Arif Zor açtı. Ardından epey tatlı-sert uyarı daha geldi. Topluca cevap vereyim:

"Şimdilerde ne benim, ne eşimin evde yoğurt yapacak mecali kaldı. Kalan enerjimizi, ekonomik kullanma yıllarına girdik."

...

Ankara'dan Celal Sayalı, "Tartışma programlarını izlemekten vaz geçtim" diyenlerden. Sayalı'ya, TRT Nağme'yi dinlemesini tavsiye ediyorum.

...

Alper Cenk Aslan'ın "Bir gün terki diyar edeceğim" lafıma üzüldüğünü bildirmesi beni mahvetti. Hele "Eski İstanbul'u sizin kadar kim anlatabilir. Lütfen moralimizi bozmayın" demesi, inanın gözlerimi doldurdu.

...

Mahmut Coşkun, sanırım biraz fazla eleştiriyor. Sözünü ettiğim, piliç artıklarından yapılan salam. Bunları sokak hayvanlarına veriyorum. En çok acıtan lafı da "sahibinden izin al"dı. Hayatım boyunca, kimseden emir almadım. Kendisine cevap vermem bile objektifliğimin ispatıdır.

...

Alaaddin Demirtaş kardeşimin Beşiktaş'la ilgili yorumlarına imzamı atabilirim. Selamlar, sevgiler.

...

GÜNÜN SÖZÜ

İnsan ancak eğlenerek öğrenebilir. Anatole France

Yazarın Diğer Yazıları