Basketbol yazarlığından foto ajans patronluğuna




Modaspor’un 2 metrelik boylu “Sırık” lakaplı basketbolcusu Gökşin Sipahioğlu İstanbul Ekspres Gazetesi’nde Abdi İpekçi’nin teşvikiyle basketbol kritikleriyazmaya başlayınca, bu alanda yazı yazanlar rahatsızlıklarını başlattıkları şu dedikoduyla ifade etmişti:
 “-Abdi İpekçi böyle tuhaflıkları sever!...”
Aslında, Galatasaray Kaptanı Yalçın Granit de Cumhuriyet Gazetesi’nde yazı yazıyordu ama, nedense o zamana kadar kimse buna değinmemişti. Ve Gökşin’in basketbol yazıları ve kritikleri, çok sayıda basketbol seveni ve hayranlarını okuyucu olarak İstanbul Ekspres Gazetesi’ne kazandırınca bu tatlı kıskançlık yerini takdire bıraktı.       
Bu arada 27 Mayıs ihtilali oldu. Şehir Gazetesi’nin DP Milletvekili sahibi tutuklanıp Yassıada sakini olunca gazetesi ortada kalmıştı. Bunun üzerine Milli Birlik Komitesi’nin basın ile ilişkiler görevlisi Kurmay Binbaşı Orhan Erkanlı, gazetenin devamı için Gökşin Sipahioğlu’ndan Şehir Gazetesi’ni yayımlamasını rica etmiş. Gökşin de Galatasaraylı spor yazarı, eski futbolcu Ali Oraloğlu ile bu işi üstlenip işe girişmiş. O sıralar ben Gecepostası - Son Telgraf Gazetesi’nde çalıştığım halde, İstihbarat Şefi olarak günde üç saat kendileriyle çalışmamı teklif ettiler. İşimi ona göre düzene koydum... Çünkü ikisi de kıramayacağım kadar yakın arkadaşımdı ve bana güvenmişlerdi.
Yeni isimler...
Şehir Gazetesi, İstanbul Ekspres’e rakip olarak öğlenden sonra yayına başladı ve yapılan hamleler olumlu sonuç verdi. Bu arada gazetemiz üç yeni eleman kazanmıştı. Birincisi, sebze-meyve halinde kabzımal  Mustafa Güngör’ün yanında kâtiplik yapan İslam Çupi... İkincisi okuldan yeni mezun olmuş Odhan Baykara... Ve üçüncüsü  İETT İşletmesi’nde gece yanmayan lambaların konrolünü yapan Tanju Cılızoğlu... Yanımda muhabir olarak çalıştılar ve sonra üçü de basınımızın değerli usta isimleri arasında yerlerini aldılar.
Tabii bu arada Şehir Gazetesi’nin birikmiş borçlarını tahsil etmek isteyen alacaklılar da giderek çoğaldı. Ancak, gelen gelirle bunların yarısını bile karşılamak mümkün olmayınca durumu yetkililere bildirdik. Konuda gazete sahibini de haberdar ettiğimizde bize Yassıada’dan resmi olarak şu cevap gelmişti;
 “-Bu durumda her hangi bir gelirim yoktur. Tüm hesap ve servetim, mahkeme sonunda belli olacağından, siz çalışanlar ile alacaklı olanlara ancak mahkeme sonucunda ödeme yapabileceğimi arzederim.”
Bu durumda ödeme yapmamız mümkün olmayınca gazete de kapandı. Ali Oraloğlu çalıştığı gazetesine, ben de keza ve diğer çalışanlar da çeşitli gazetelerin kadrosuna geçtiler. Gökşin Sipahioğlu da bir süre sonra Hürriyet Gazetesi’nin Paris Muhabirliği’ne başladı.
Dünya çapında ün
Orada büyük bir tecrübe ve çevre kazanan Gökşin Sipahioğlu, sonra Hürriyet’den ayrılarak kendi başına SİPA adlı Fotoğraf Ajansı’nı kurdu. Böylelikle dünyanın ilk fotoğraf ajansını kuran Gökşin Sipahioğlu çok sayıda genç kabiliyetli gazetecinin yetişmesine de öncülük etti. Küba krizinde bu ülkeye girmeyi başararak, röportajlar yapan ilk batılı gazeteci de Sipahioğlu olmuştu. Sipahioğlu asıl şöhretini Çekoslovakya ve Arnavutluk’ta meydana gelen olaylardaki haber ve fotoğraflarıyla kazanmıştı. 1968 Paris olaylarını yansıttığı fotoğrafların da aralarında bulunduğu dünyanın sıcak bölgelerindeki çalışmalarla dünya çapında tanınan bir foto muhabiri olarak ün salmıştı.
Fransa Kültür Bakanlığı, Gökşin Sipahioğlu’nu 2003 yılında sanat ve edebiyat nişanıyla ödüllendirmişti. Sipahioğlu,  1973 yılında kurduğu SİPA’yı 2001 yılında Fransız medya grubu “Sud Communication” a sattı. Fransa’nın en büyük şeref nişanı Legion d’Honneur’e layık görülen Sipa Press’in kurucusu Gökşin Sipahioğlu’na ödülü 2007 yılında Elysee Sarayı’nda düzenlenen törende Cumhurbaşkanı Jacques Chirac tarafından takıldı. Sipahioğlu, 1994’te “Fransa Sanat ve Edebiyat Şövalyesi” (Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres), 2004’te ise “Sanat ve Edebiyat Kumandanı” (Officier) nişanına layık görülmüştü. Sipahioğlu, 2000 yılında Türkiye’nin “Üstün Hizmet Madalyası” ile ödüllendirilmişti. Fransızların “Grand Turc” (Büyük Türk) diye adlandırdıkları Sipahioğlu, yarım asrı geçen meslek hayatında dünya basınının örnek göstererek övgüyle söz ettiği bir gazeteci oldu.



Dünyaca ünlü SİPA Fotoğraf Ajansı’nın kurucusu olan Gökşin Sipahioğlu’na “Legion d’Honneur” nişanı takan Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, törende ona takdir ve övgülerini dile getiren bir konuşma da yapmıştı...

Yazarın Diğer Yazıları