Batan VATAN'ı kaptı

HÜRRİYET, Milliyet, Kanal D, Star ve CNNTÜRK’ün sahibi Aydın Doğan, beş yıldır örtülü destek verdiği Vatan gazetesini resmen devralıyor. Bu satın alma ile medyada tekel oluşturacağı iddia edilen Doğan Grubu, Rekabet Kurumu’ndan çok ilginç bir izin aldı. Doğan, gazeteyi iki yıl sonra satmak için alıyor.

VATAN’ın hesaplarını inceleyen uzmanlar, 5 yılda Doğan’a 100 milyon YTL borç yazıldığını tespit etti. Gazetenin sahibi Zafer Mutlu, ilan gelirlerini kendine alıp, baskı dağıtım ve promosyonları Doğan’a ödetiyordu. Bu bilançoyla Vatan’ın fiilen battığına hükmeden Rekabet Kurumu, şartlı satış izni verdi.

Dinç Bilgin’in Sabah’ını batıran Zafer Mutlu, ikinci gazetesi Vatan’ı da batırdı. Aydın Doğan, Rekabet Kurumu’nun geliştirdiği özel formülle beş yıldır sürekli finansman desteği verdiği Vatan’ı devralıyor. Ama iki yıl sonra satmak şartıyla Rekabet Kurulu’ndan, Vatan Gazetesi’nin Doğan Grubu’na satışına yönelik olarak şok bir karar çıktı. Kurulun, daha önce tekelleşme olabileceği gerekçesiyle reddettiği Vatan’ın, Doğan Grubu’na satışı çok ilginç gerekçeler ve medya dünyasını etkileyecek şartlarla birlikte onayladı. Gazetenin batmak üzere olduğunu tespit eden Rekabet Kurulu uzmanları, Doğan Grubu’na şatışa “gazeteyi iki yıl içinde satacaksın” şartıyla onay verdi.
Rekabet Kurumu uzmanları, aylar boyunca inceledikleri Vatan Gazetesi’nin finansal yapısı karşısında şaşırtıcı bilgilere ulaştı. Yapılan tespitler neticesinde, “Vatan Gazetesi eğer Doğan Grubu’na satılmazsa batacak” sonucuna ulaşıldı. Rekabet Kurumu uzmanlarının yaptığı detaylı inceleme sonucunda, Vatan Gazetesi’nin, kurulduğu günden beri her türlü finansal işleminin ve yükümlülüğünün Doğan Grubu tarafından üstlenildiği ortaya çıktı. Uzmanların incelemeleriyle, Vatan Gazetesi’nin çok yüksek borç yükü altında olduğu ve bu borcun artık döndürülemez halde olduğu, borçların çok büyük bölümünün (yüzde 95’ten fazlası) yine Doğan Grubu’na olduğu anlaşıldı.
Rekabet Kurumu’nda yapılan detaylı analizler ve toplantılar sonucunda Vatan Gazetesi “batmak üzere olan şirket” statüsünde değerlendirmeye alındı. Kurul uzun tartışmalar sonunda gazetenin Doğan Grubu’na satışına “batmayı önlemek için” şartlı onay verdi. VATAN’ın sahibi Zafer Mutlu, yaklaşık 4,5 aydır Doğan Grubu’na satış için Rekabet Kurumu’ndan (RK) onay bekliyordu. Bu onayı alabilmek için Ankara’da çeşitli kulisler yaptı sonuç alamadı. Fakat geçtiğimiz ay ilginç bir yazar transferi yaptı. Rekabet Kurumu’nun eski başkanı Aydın Ayaydın’ı Vatan’a yazar yaptı. Ayaydın, bir süredir Vatan’ın ekonomi sayfalarında yazıyor.
* Deniz Çiçek / Akşam

++++++

AyyAyyAyyAyyAyyAyyAyy
Okuyorum köşe yazarlarını...
Vay efendim neymiş, “deve etini hesaba katmışlar, kişi başına düşen milli gelir 6 bin dolardan, 7 bin 500 dolara fırlamış, ne alakası varmış ekonomiyle deve etinin?”

* *

Cahillik hakikaten zor.
*
Güzel kardeşim...
ÜFE hesabı var mı? Var.
TÜFE hesabı var mı? Var.
E bu da DEVE hesabı.
Neyine itiraz ediyorsun?
Beğenmiyorsan, zorla tutan yok.
“Ya bu deveyi güdersin...”
Ya da bu diyardan gidersin!

* *


Bak mesela...
Kadeve var mıydı? Vardı.
Şak diye kaldırdılar mı? Kaldırdılar.
Ne oldu böylece senin paralar?
Deve oldu!

* *


Sana yapılan zam, milletvekiline yapılan zammın yanında “devede kulak” değil mi? Sen “devekuşu” gibi kafayı toprağa gömerken, arkadaşlar “deveyi havuduyla” götürmüyor mu? “Deveyi diken” insanı seven... Hal böyleyken, alt tarafı deveyi hesaba kattılar diye, “pireyi deve yapmanın” álemi var mı?

* *


İşte hendek, işte deve
ya atlarsın, ya düşersin
baktın olmaz, vazgeçersin
zordur almak bizden kızı...
Sen hálá, ne alakası var ekonomiyle diyorsun... Kız istemeye giderken bile alakası var! Git de gör, düğün alışverişindeki fiyatları, “yok devenin nalı” diyor musun, demiyor musun...

* *


Deveye sormuşlar...
Boynun neden eğri?
Nerem doğru ki, demiş.
Nedir bu?
İnsan-deve diyaloğu!
Biri soruyor.
Öbürü cevaplıyor.
Gül gibi anlaşıyorlar...
Sen deveyi adam yerine koymuyorsun ama, yeryüzünde deveyle konuşan bir Tarzan var, bir de biz.

* *


“Abartmışsın, insan deveyle konuşur mu hiç canım” diyorsan eğer...
Otobüste ayağına basana niye “Önüne baksana deve!”
diyorsun?

* *


Uzatmayayım.
O kadar çok kişi başına düşen deve var ki hayatımızda... 7 bin 500 dolar az bile.
* Yılmaz Özdil / Hürriyet

Yazarın Diğer Yazıları