Baykal: Spekülasyonları ortadan kaldırma niyetinde değil!

Baykal: Spekülasyonları ortadan kaldırma niyetinde değil!
Eski CHP Genel Başkanı ve Antalya Milletvekili Deniz Baykal, "Geçen günlerde bir siyasetçinin çeşitli kendi parti içi hesapları ve politikaları çerçevesinde yaptığı çeşitli taktikler, o konuşmada beni de söz konusu etti

"Açıkçası ben ciddiye almadım benimle ilgili söylenenleri" şeklindeki sözleriyle kendisini kasteden 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e cevap verdi. Baykal, "Sayın Gül, öyle anlaşılıyor ki cumhurbaşkanlığı adaylığı konusunda bugüne kadar yapılan spekülasyonları ortadan kaldırma niyeti ve kararlılığı içinde değil" dedi.

Baykal, 2019'de yapılması öngörülen cumhurbaşkanlığı seçimlerinde "Gül'ün yüzde 49'un adayı olabileceğini" söylemesinin ardından AKP'ye yakın çevrelerde yeni parti iddiaları gündeme gelmişti. Baykal, bu konuyla ilgili açıklama yapan Gül hakkında "Sayın Gül’ün yaptığı açıklamadan benim çıkardığım sonuç şu: Adalet ve Kalkınma Partisi çevrelerinin biraz kaygıyla karışık olarak gündeme getirdikleri olasılık o kadar da boşuna değilmiş. Yani Sayın Gül’ün böyle bir olasılığı kararlı bir tavırla reddeden bir tutum içinde olmadığı ortaya çıktı" görüşünü savundu.

FİTNE HAREKETİ

Baykal'ın "Adayımız CHP'li olmayabilir. Abdullah Gül ismi gelirse ciddiye alırım" sözü sonrası başlayan tartışmaya dair Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, "Bu bir virüs hareketidir, fitne hareketidir. Deniz Baykal kendi başının çaresine baksın" demişti.

SESSİZLİĞİNİ BOZ

AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş ise "Sayın Gül ile ilgili çeşitli spekülasyonlar yapılıyor. Sayın Gül’ün bu spekülasyonları behemahal (mutlaka) bitirmesi gerekir. Sayın Gül’ün net olmadığından dolayı da böyle sorularla karşılaşıyor. Eğer rahatsızsa böyle sorulardan net bir şekilde cevabını vermesi gerekir. Yok rahatsız değilse, cevapsız bıraktığı takdirde herkes bu soruyu her zaman sorma ve bununla da muhatap olmayla karşı karşıya kalacaktır. Benim tanıdığım Sayın Gül buna net bir cevap vermelidir” demişti.

BAYKAL'IN PARTİ İÇİ HESABI

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 'yeni parti' ve 2019'da yapılacak olan cumhurbaşkanı seçiminde aday olabileceği yolundaki iddialara ilişkin olarak açıklama yapmıştı.

İstanbul Esenyurt'taki Serhan Tirit Merkez Camii’nde kıldığı cuma namazı çıkışında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Gül, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ı kastederek, "Geçen günlerde bir siyasetçinin çeşitli kendi parti içi hesapları ve politikaları çerçevesinde yaptığı çeşitli taktikler, o konuşmada beni de söz konusu etti. Açıkçası ben ciddiye almadım benimle ilgili söylenenleri" demişti.

Abdullah Gül, iki yıl önce Türk tipi başkanlık sistemine ilişkin şu yorumları yapmıştı
 

Ancak Ahmet Hakan'ın Hürriyet gazetesinin bugünkü (6 Mayıs 2017) nüshasında yayımlanan "Baykal’dan Gül’e yanıt: Aday olmak istiyor gibi" başlıklı yazısı şöyle:

Abdullah Gül’ün açıklamasının hemen ardından Deniz Baykal’ı aradım.

Dedim ki:

“Ne diyorsunuz Gül’ün size yönelik söylediklerine?”

*

Baykal’ın söyledikleri şunlar:

*

- SORULDU, SÖYLEDİM: Ben sizin programınızda izlememiz gereken yol haritasını anlattım. Benim çizdiğim yol haritasında ne Sayın Gül ne de o konumdaki bir kişi yer alıyordu. Ben partimin ilkeleri ve anlayışı doğrultusunda en geniş tabanlı bir adayın belirlenmesini önerdim. Abdullah Gül’ü siz bana sordunuz.

*

- SÖYLEDİĞİM ŞUDUR: Gül’ü sorduğunuzda ben siyasi nezaket ve saygı anlayışı içinde “Böyle bir niyeti varsa ve yüzde 49’un duyarlılıkları ile kendisini bağlantılı kılabiliyor ise o zaman gereken yapılır, onun bileceği iştir” dedim.

*

- ÖYLE ANLAŞILIYOR Kİ: Sayın Gül’ün yaptığı açıklamadan benim çıkardığım sonuç şu: Adalet ve Kalkınma Partisi çevrelerinin biraz kaygıyla karışık olarak gündeme getirdikleri olasılık o kadar da boşuna değilmiş. Yani Sayın Gül’ün böyle bir olasılığı kararlı bir tavırla reddeden bir tutum içinde olmadığı ortaya çıktı.

*

- SORUMLU BEN DEĞİLİM: Gül’ün bu açıklamayı yapmak zorunda kalmasının sorumlusu ben hiçbir şekilde değilim. Bu tamamen kendi ortamında gelişen bir şeydir. Ancak Sayın Gül, öyle anlaşılıyor ki cumhurbaşkanlığı adaylığı konusunda bugüne kadar yapılan spekülasyonları ortadan kaldırma niyeti ve kararlılığı içinde değil.