Bayramın çocuk hayatındaki önemi

Bayramın çocuk hayatındaki önemi

Herkese merhaba, dini ve millî bayramlarımız yaşantımızda önemli bir yer tutar. Birlik ve beraberlik için sağlam bir bağ teşkil eder. Yardımlaşma ve dayanışma için de bir vesile olur. Küskünler, dargınlar, hasret çekenler için kucaklaşmak, bir araya gelmek için de, çok özel günlerdir.

İçinde bulunduğumuz Kurban Bayramı ise, Yaradan''a, manevi açıdan yakın olmanın mutluluğu adına paha biçilmez yollarından biridir.

Tabii bayramlar yetişkinler için acı, tatlı anıların paylaşıldığı, zengin sofra kültürüyle uzayan sohbetlerin, beklenen misafirlerin telaşıyla geçer. Mezarlıklar ziyaret edilir. Hayatımızda olup sonsuzluğa giden kişilerin acısı, paylaşılır. Yaşanmışlıklara göre gözyaşı, boğazındaki düğümle, yutkuna yutkuna anlatılan, hüzünler paylaştıkça azalır. Sevinçler çoğaldıkça büyür. Umarım herkesin evinde bayramlarımız bayram tadında geçer.

Çocuklarımız açısından baktığımızda ise, ''Kurban Bayramı''nın Çocuğun Hayatındaki Yeri'' konusu Psikolog Ayça Attay ile soru soruyu açınca çok güzel sohbet ortaya çıktı. Sizlerle paylaşıyorum.

Kurban Bayramı''nın çocuklara anlatmanın bir yolu var mıdır?

İslam dinine göre en basit anlatımıyla "İbrahim peygamber çocuğunu Allah''a kurban edecekken bir melek tarafından bir hayvanı kesmesi emredilmiştir" denir. Yetişkinler için bile anlaması çok zorken çocukların bu durumu anlaması imkansıza yakındır ve maalesef ki bu konuyu çocuklara anlatmanın bir yolu yoktur.

Gelişim dönemlerine bakıldığında çocukların 7 yaşından itibaren somut ve mantıklı düşünmeye başladığını ve 11 yaşından sonra ise somut düşünmenin yerini soyut düşünmenin aldığı görülmektedir. Soyut düşünme yetileri gelişmeden çocuklarla "ölüm" ve "kurban" gibi kavramların konuşulması ve anlatılması çok zor olacağından bu tür kullanımlardan kaçınılmalıdır. Bu durumda dinî konular gibi soyut kavramları çocukların 12-13 yaşına kadar en azından yetişkinler kadar anlaması ve kavraması gelişimsel olarak mümkün değildir.

Kurban kesilirken çocukların görmesi uygun mudur?

Bütün uzmanlar uygun olmadığı konusunda hemfikirler. Kurbanın dini anlamını bir kenara bıraktığımızda, bir hayvanın boynunun kesildiğini görmek yetişkinleri bile travmatize edebiliyorken çocukların bu duruma şahit olması gelişimlerini olumsuz etkileyip o an travma olmasına ve bunu ileriki yaşlarında da yaşamasına sebebiyet verebilir. Kurban Bayramı''nın anlamını içselleştiremeden bu duruma şahit olan çocukların şiddeti normalize etmesi de mümkün olabilir.

Çocuklar kurban kesimine kaç yaşından sonra tanıklık edebilir?

12-13 yaşlarından sonra, dinin soyut kavramlarını anlayabilme ve kavrayabilme yetisini kazandıktan sonra eğer ki çocukların kendileri de bu konuya meraklı ve öğrenmeye istekliyse Kurban Bayramı''nın ne olduğu anlatıldıktan sonra kurban kesimine tanıklık edebilir.

Kurban Bayramı çocuklara nasıl anlatılmalıdır?

Öncelikle kurban kavramı, çocuk sormadığı sürece detaylandırılmamalıdır. Bazı aileler, Kurban Bayramı ile ilgili oldukça detaylı manevi bilgiler anlatmaktadır. Ancak bu durum özellikle 7 yaşına kadarki çocukların kafasını karıştırabilen bir durumdur. Çocuklarımıza Kurban Bayramı''nı anlatırken kurbanlık kesimi konusu üzerinde durmak yerine bayramın ve kurbanın sosyal boyutu üzerinde durulmalıdır. Bayramın, insanların yardımlaştığı, akrabalarını ziyaret ettiği, durumu olmayan kişilere para ve yiyecek yardımında bulunulduğunu anlatmak daha doğru olacaktır. Özellikle 7 yaşından sonra çocuk yine de merak eder ve sorarsa; "Büyümek ve gelişmek için yemek yiyoruz. Et de sevdiğimiz yemeklerden. Önceden bir Peygamber varmış. Allah''ı çok severmiş. Allah da onu ödüllendirmek için Kurban Bayramı''nı hediye etmiş. Biz de bugünü kutlamak için her yıl sevdiklerimizle, akrabalarımızla bir araya gelip, kestiğimiz kurbanın etini ihtiyacı olan kişilerle paylaşıyoruz ve sonrasında da hep beraber yemek yiyoruz" şeklinde açıklanabilir.

Çocuklar oldukça meraklıdır. Kesim işlemi hakkında da muhakkak soru soracaklardır. Bu tür soruları "Kurbanlık hayvan kesimi kasapların işi ve kasaplar hayvanları çok iyi tanıdığı için canlarını yakmıyor." olarak cevaplayabilirsiniz.

Sağlıkla, iyi bayramlar diliyorum...

Yazarın Diğer Yazıları