Bayrampaşa'daki koleranın öyküsü

Berfu Güven'in başlattığı ve daha sonra Erdem Timur'un el verdiği "İyi Hikayeler" tam bu günlere uygun. NTV'nin muhabbeti de kurguya destek veriyor. Gerçek bir yardım programı haline geldiler.

Bir takım "zümbülbebe tohumları"nın (Osmanlı'da anası belli babası denilenler), yaşlılarla dalga geçmeyi marifet saydıkları ortamdayız. Bunların arasında İyi Hikayeler insanı rahatlatıyor. Gerçekten mutluluk veriyor.

Daha önceki gün bir dostum küçük lokantasının kepenklerini indirdi. Çoluk çocuk dahil tüm aile oluşan kriz karşısında lokantayı kapatmak zorunda kaldı. En çok da yanlarında çalışan üç yevmiyeliye üzüldüm. Ne yiyip ne içecekler.

Tık yok

Hükümetin açıkladığı tedbirlerin hiç biri işsiz kalanları kapsamıyor. Sadece bununla kalsa iyi. Arkadaşım ve meslekdaşım Erkan Yiğit'in berberi dahi ne zaman kilidi açacağı belli olmayan paydosa girdi.

Hani diyorum ki, şu sayısaldan bir şeyler çıksa da mağdur bütün tanıdıklara katkıda bulunabilsem. O cenahta da tık yok.

Ne diyelim işimiz mucizelere kaldı. Yine de mevladan ümit kesilmez.

Yayılış

"Çin kurtardı", "İtalya, İspanya battı" vb. haberleri arasında aklıma yaşadığım ilginç anılar gelmekte. Yedek subaylık görevimi tamamladım. Üstadım ve meslek hocam Mithat Perin çağırdı. Onu Babıali'nin eskileri iyi bilir. DP milletvekilliği de yapan Perin, "Yassıada ve İnfazların İçyüzü" isimli kitabıyla demokrasi tarihine imza atmıştır. Sadece bununla yetinmedi İstanbul Ekspres gazetesinin sahipliğini de yaptı. Müthiş çevirileriyle bir başka dala da damgasını vurdu. Yeni Sabah'ın sahibi Safa Kılıçlıoğlu gibi birinin patronajında yola koyulduk. Bu takımdakilerin biri de eski bakanlardan Cihat Baban'dı. Meydan adlı siyasi dergide ortalığın tozunu attık. ben de bir kişiyi işe aldım; Kasım Gence.

Bu acar muhabir, müdürüyle kavga ettiği için Hürriyet'ten ayrılmıştı.

Nefes nefese

Kasım, daha çalışmaya başlarken Türkiye'de artık tek tip ekmek çıkacağı haberini patlattı. Bir sabah Kasım Gence tık nefes halde odama girdi, "Bayrampaşa'daki hastalık kolera" dedi.

Ben de ona, "Oğlum bizi astıracak mısın?" deyince ok gibi fırlayıp gitti. Cep telefonu falan da yok, Kasım'ı bulamıyoruz. Akşama doğru elinde bir kağıtla çıkageldi. bunu masamın üstüne öyle bir vurdu ki, Safa Bey bile meraktan odama girdi.

Biyologla tatile

Üstünde "çok gizli" yazısı olan bu kağıtta kolera yazdığını gördüm. Patron yandan elini uzatıp okudu. Bağırmaya başladı, "Mithat, Mithat..." Baskı bitene kadar kimseye duyurmadık. Kasım Gence'ye meslek hayatının en yüklü primi yazıldı. Arkadaşı olan biyologla Marmaris'e tatile gittiler. Bir süre sonra Gence, Hürriyet'e geri döndü. Ben de Tercüman'a transfer oldum.

Şanslı Basın İlan Kurumu

Medyanın tepe noktalarından Basın İlan Kurumu'nun çiszgisi hep yukarılarda olmuştur. Yakın zamanda aldığım bilgiye göre yeni yerine taşınıyor. Tercüman gazetesi olarak çalışan binada hizmet veriyordu. Basın İlan Kurumu bugün sadece gazete işletmelerine kredi, basın derneklerine ve çalışanlarına yardımda bulunmakta. Mehmet Atalay'la birlikte işleyisinde rol alanları  her zaman takdir etmişimdir. Son başkanı Rıdvan Duran gerçekten çok faal biri. Belki de bu özelliğini mazisindeki sporcu yapısından almakta. Onu, Wushu Kung Fu Federasyonu Başkan Yardımcısı iken tanıdım. Abdurrahman Akyüz'ün ekibinin en tuttuğunu koparanıydı.

Yeni bina

Sadece bu kadar mı? Duran'ın yürüyüşü Sakarya'daki aktiviteleriyle hızlandı. İstanbul Başakşehir'de iyice parladı.

İstanbul Spor A.Ş.'de önemli hizmetlerini takip ettik. Bugün taşınmaya hazırlanılan Merter'deki bina, Vakko'nun yıkılıp yeniden inşa edilen eski yeri.

Basın İlan Kurumu'na başarı dileklerimizi tekrarlıyoruz. Eski Tercüman binasının yeni kiracılarına da aynı dileklerimi yolluyorum.

Gizli yetenekler

İki kelimeyi biraraya getiremeyenler var. Arada tek tük de olsa yeni yeteneklere tanık oluyoruz. 5N 1K'da Cüneyt Özdemir Çin'de okuyan bir Türk öğrenciyi ekrana sürdü. Emre Demir; dili, lehçesi, hepsinden önemlisi bilgisiyle göz doldurdu. Demek ki böylesi değerler her yerde mevcut. Yeter ki araması bilinsin.

GÜNÜN SÖZÜ

Kuru kaşık ağza, kuru söz kulağa yaraşmaz. Kaşgarlı Mahmud

 

dfs-004-001-011.jpg

Yazarın Diğer Yazıları