BDDK ceza vermişti:  Avrupalı Bir bankadan daha flaş Türk Lirası kararı

BDDK ceza vermişti:  Avrupalı Bir bankadan daha flaş Türk Lirası kararı
BDDK'nın döviz kurunda manipülasyon yaptığı gerekçesiyle ceza verdiği 3 bankadan biri olan BNP Paribas, uluslararası döviz piyasalarından Türk Lirası işlemlerini askıya aldı. Fransız merkezli bankadan önce Belçika ve Lüksemburg merkezli iki şirket benzer yönde karar almıştı.

BDDK’nın dolar kurundaki rekor artış sonrası manipülasyon yaptıkları gerekçesiyle ceza verdiği 3 bankadan biri olan BNP Paribas’tan flaş bir karar geldi. Bloomberg’in haberine göre, Fransa merkezli banka, uluslararası döviz piyasasında TL işlemlerini askıya aldı.

NP Paribas'nın para piyasaları işlemlerine aracılık yapan birimi FX Prime Unit, artık TL temelli işlemlere aracılık etmeyeceğini açıkladı.

Bloomberg’in haberinde Bloomberg, Fransız bankasının TL işlemlere en fazla aracılık eden finansal kurumlardan biri olduğunu vurguladı.

NE OLMUŞTU

Dolar kurunun 7,26 lira ile tarihi seviyeye gelmesi sonrası BDDK'dan flaş bir hamle gelmişti. BDDK kaynakları, "Türk bankalarına TL yükümlülüklerini vadesinde yerine getirmeyen BNP Paribas SA, Citibank NA, UBS AG'ye işlem yasağı getirildi" şeklinde açıklama yapmıştı.

Türk Lirası’nın dolar karşısında hızlı değer kaybı ve dolar kurunun 7,26 lira ile tarihi seviyeye ulaşması sonrası alınan kararlar Avrupa’da iki şirkettin flaş bir karar almasına neden oldu.  Belçika merkezli Euroclear Bank ve Lüksemburg merkezli Clearstream Banking, uluslararası Türk Lirası işlemlerini durdurma kararı almıştı.