BDDK pandemiyi gerekçe gösterdi

BDDK pandemiyi gerekçe gösterdi
BDDK kredi kartlarının temassız kullanımını 350 liradan 500 liraya çıkartılmasıyla ilgili düzenleme yaptı. BDDK o düzenlemenin gerekçesini ‘pandemi’ olarak gösterdi ama esas neden acaba enflasyon mu sorusunu da gündeme getirdi.

Temassız ödemelerde yeni dönem

Yılbaşından bu yana zamlar zirve yapıyor. Bu da enflasyonun daha da artacağını gösteriyor. BDDK bu zam yağmuru arasında kartlı ödemelerde temassız işlem limitini arttırdı. Limit 350 liradan tek seferlik alışveriş sınırı 500 liraya çıkarıldı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’na göre artışın nedeni ‘pandemi’. Bu artış pandemi olarak gösterilse de akıllara aralık ayı enflasyonunu getirdi. Çünkü yılbaşından bu yana süren zamlar enflasyonu tırmanacağının bir göstergesi gibi. BDDK’nın kartların temassız özelliğiyle ilgili alınan yeni karar eflasyonun tırmanacağını işaret eden bir düzenleme gibi duruyor.

2022’ye elektrik, doğalgaz, akaryakıt ve köprü geçişleri gibi her kalemde hayata geçirilen fahiş zamlarla başlayan Türkiye etiket kıskacında. TÜİK’e göre yüzde 36, ekonomistlere göre çok daha fazla ve 20 yılın rekorunu kıran enflasyonla fiyatlar uçtu gitti.

 

İktidar, vatandaşın ‘canavar’ karşısında korunduğunu savunsa da yapılan düzenlemeler yeni zamların yolda olduğunu gösterdi. İran’ın vanayı kapatmasıyla sanayide doğal gazın ardından elektrik kesintileri başladı. Üretimdeki kesintinin hayat pahalılığını daha da artıracağı belirtildi.

BDDK’ya göre gerekçe ‘Pandemi’

BDDKtarafından yapılan son düzenleme de cepteki yangına işaret etti. Buna göre kredi kartıyla yapılan ödemelerde temassız işlem limiti 1 Şubat’tan itibaren geçerli olmak üzere 500 TL olarak güncellendi. Kararın salgın tedbirleri nedeniyle alındığı ileri sürüldü. Bu miktar geçen yıl mayıs ayında 250’den 350 TL’ye yükseltilmişti.

İlgili Haberler