Bebeklerde kabızlık neden olur?

Bebeklerde kabızlık neden olur?
Bebeklerde zayıf karın kasları nedeniyle kabızlık ortaya çıkabilir. Bebeklerde kabızlığın en önemli nedeni zayıf karın kaslarıdır.

Bebeklerde kabızlık zayıf karın kasları nedeniyle genellikle yenidoğan döneminde veya ek gıdaya geçildiğinde ortaya çıkar. Ek gıdaya yeni geçen bebekler katı gıdaya alışkın olmadıkları için kabızlık meydana gelir. Bebeklerde kabızlık uzun süreli olabilir. Bu durum genellikle tehlikeli bir duruma işaret etmez. Ancak bebeğiniz huzursuz hissetmeye başladığında ve dışkı yapmakta zorlandığında çeşitli yöntemlere başvurmak gerekebilir. Bebeklerde kabızlık neden olur? Bebeklerde kabızlığa ne iyi gelir sorularının cevapları bu aşamada önemlidir.

Bebeklerde kabızlık neden olur? 

Bebeklerde kabızlığın en büyük nedeninin zayıf karın kasları ve katı gıdaya geçiş olduğunu yukarıda bahsettik. Bunların dışında bebeklerde kabızlığın nedenlerini şu şekilde sıralayabiliriz;

Meyve ve sebze gibi yeterince yüksek lifli yiyecekler yememek

Yeterince sıvı içmemek

Sadece anne sütüyle beslenen bebeklerde annenin yeterince sıvı almaması ve lifli gıdalar tüketmemesi

Mama ile beslenen bebeklerde de aynı zamanda kabızlık meydana gelmesi normal karşılanır. 

Bazen bebeğiniz gerçekten kabız değildir, ancak bağırsak hareketi için kendi programını belirlemesi için zaman verilmelidir. Normalde bir bebeğin dışkısı yumuşaktır ve kolayca taşınabilir. Bir bebek kabız olmasa bile, bağırsak hareketleri düzensiz olabilir.

Nadir durumlarda, kabızlık sinir eksikliğinden veya alt kalın bağırsakta yapısal problemlerden kaynaklanabilir. Doktorunuz gerekli olduğunu düşünürse bebeğiniz bu koşullar için test edilebilir.

Bebeklerde kabızlık belirtileri

Geçmesi zor olan seyrek dışkı

Küçük, sert küçük çakıl taşları gibi oluşan dışkılar

İçeride kalan katı dışkının etrafından geçebilecek sıvı dışkı ( ishal gibi )

Karnının gazla şişmiş olması 

Ağrılı kramplar

Bebeklerde kabızlığa ne iyi gelir?

Bebeklerde kabızlığa ne iyi gelir, sorusunun cevabı oldukça basittir. Bebeğiniz eğer katı gıdaya geçtiyse ve kabızlık sorunuyla karşı karşıya kaldıysanız beslenmesinde basit değişiklikler yaparak, kabızlığını giderebilmeniz mümkün olacaktır.

 Bebeğiniz lifli beslenecek yaştaysa, ona meyve ve sebze verebilirsiniz.

Egzersiz 

Bir bebeğin bacaklarını hareket ettirmek kabızlığı hafifletmeye yardımcı olabilir.

Yetişkinlerde olduğu gibi, egzersiz ve hareket bebeğin bağırsaklarını uyarma eğilimindedir.

Bununla birlikte, bebekler henüz yürümüyor ve hatta emeklemiyor olabileceğinden, bir ebeveyn veya bakıcı, kabızlığı gidermek için egzersiz yapmalarına yardımcı olmak isteyebilir.

Ebeveyn veya bakıcı, bisiklete binme hareketini taklit etmek için sırtüstü yatarken bebeğin bacaklarını nazikçe hareket ettirebilir. Bunu yapmak bağırsakların çalışmasına ve kabızlığı gidermesine yardımcı olabilir.

Ilık duş

Bir bebeğe ılık bir banyo yaptırmak karın kaslarını gevşetebilir ve gerginliğini durdurmasına yardımcı olabilir. Kabızlık ile ilgili bazı rahatsızlıkları da giderebilir.

Bebeklerde kabızlığa ne iyi gelir? Bebek beslenmesinde yapılabilecek değişiklikler

Bebeğin beslenmesinde yapacağınız değişiklikler kabızlığa yardımcı olabilir, ancak bunlar bebeğin yaşına ve beslenmesine bağlı olarak değişecektir.

KAYNAK: POSTA

İlgili Haberler