Bebeklerde veya çocuklarda besin alerjisine sebep olan gıdalar

Bebeklerde veya çocuklarda besin alerjisine sebep olan gıdalar
Günlük hayatta bebeklere veya çocuklara faydalı diye verilen birçok besin alerjiye sebep olabiliyor. Özellikle bebeklik ve çocukluk döneminde yaygın görülen besin alerjisi, 2-3 yaşlarında kendiliğinden kayboluyor. Çocuklarda besin alerjisine sebep olan gıdalar haberimizde.

Çocuk alerjisi son dönemlerin en çok araştırılan sağlık problemleri arasında yer alıyor. Çünkü inek sütünden yumurtaya ve cevize kadar birçok besin çocuklarda alerjiye neden olabiliyor. Ayrıca hazır gıdalara katılan tatlandırıcı, renklendirici, kıvam verici ya da koruyucular da alerjik reaksiyona yol açabilmektedir. Çocuklarda besin alerjisiyle ilgili detaylar haberimizde.

ALERJİ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Deri döküntüleri,

Makat bölgesinde kızarıklık,

Dudaklarda morarma,

Solunum sıkıntısı,

Astım tarzında hışıltı veya mide bağırsak belirtileri.

Alerji belirtileri, alerjen alındıktan sonraki ilk dakikalarda veya 1-2 saat sonra ortaya çıkabilir. Nadiren de olsa 72 saate kadar vücut tepki verebiliyor.

EN ÇOK BESİN ALERJİSİNE NEDEN OLAN GIDALAR NELERDİR?

Bebeklerde en sık inek sütü alerjisi görülür. Ancak bu alerji genellikle 2-3 yaşlarında kendiliğinden kaybolur. 1 yaşından önce bebeklere inek sütü verilmemelidir. Uzmanlar bebek için en iyi besinin anne sütü olduğunu vurguluyor.

Yumurta alerjisi özellikle bebeklikte ve erken çocukluk döneminde yaygın olarak görülür. Yıllar içerisinde etkisi azalarak yetişkinlik döneminde tamamen kaybolur. Yumurta alerjisinde egzama veya kaşıntı, deri ve göz lezyonları görülme sıklığı diğer besin alerjilerine göre daha fazla olur. Yaygın kızarıklık, hırıltılı solunum, kusma ve ishal ile kendini belli eden yumurta alerjisi, özellikle bebeklerde egzamanın en önemli nedeni olarak kabul edilir.

Bunların yanı sıra, soya, yerfıstığı, deniz ürünleri, buğday ve diğer hububatlar, tahin, susam, domates, kakao, çilek, muz, portakal, yulaf, arpa, çavdar gibi yiyecekler de alerjiye en fazla yol açan besinler arasında yer alır. Çilek ve domates, kimyasal bir madde olan histamin içermesinden dolayı alerji benzeri tepkilere yol açabilir.

BESİN ALERJİSİNE KARŞI NE YAPILMALI?

Bebeğin bir besine alerjisi olup olmadığını anlamak için ek besinlere başlanırken çok dikkatli olunması gerekmektedir. Yeni başlanan besinlerin az verilmesi ve reaksiyonların gözlenmesi önem taşır. 

Annelerin her bir gıdayı en az 3 gün tek başına denemesi, her gün kaşık kaşık artırması, ek besinlere başlarken önce yoğurt, meyve -sebze püreleri ve tahılları az az denemesi gerekmektedir. 

Bunların yanı sıra yumurta akına 1 yaşından önce başlanmaması, peynir ve daha sonra da yumurta dikkatlice ve yavaş yavaş artırılarak verilebilir. Ek besinlere erken başlanması da başlı başına bir alerji sebebidir. Bu nedenle bebeklerde 6. aydan önce ek besinlere başlanmamalıdır.