Bedelinin devlete maliyeti ne kadar olacak?

Bedelinin devlete maliyeti ne kadar olacak?
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülmesi beklenen bedelli askerlikte, 28 günlük eğitimin maliyeti 1 milyar, beklenen gelir 6 milyar lira olarak hesaplanıyor.

AKP’nin TBMM’ye sunduğu bedelli askerlik teklifinde, 28 günlük temel eğitimden vazgeçilmesi yönünde çalışmalar sürerken, ilginç maliyet hesapları yapıldığı ortaya çıktı.

Yarın, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülmesi beklenen bedelli askerlikte, 28 günlük eğitimin maliyeti 1 milyar, beklenen gelir 6 milyar lira olarak hesaplanıyor.

AKP, 25 yaşın üstünde bedelliden 15 bin lira ödeyerek yararlanacakların sayısını 1 milyon 324 bin olarak açıklamıştı. Bunlardan 400 bininin bedelli için başvuracağı hesaplanıyor. Beklenti gerçekleşirse, 15 bin lira olarak belirlenen bedelliden devlet, 6 milyar liralık gelir elde edecek.

KİŞİ BAŞI 2.500 TL MALİYET

Hürriyet'ten Nuray Babacan'ın haberine göre, 400 bin genci, 28 gün temel eğitime tabi tutmanın maliyetinin ise kulislerde, kişi başı aylık olarak 2-2 bin 500 lira olarak dillendiriliyor. Bu durumda, temel eğitim için yaklaşık 1 milyar lira harcamak gerekecek. Milli Savunma Bakanlığı yetkilileri, askere alış, terhis işlemleri dahil, 7-8 ayrı grup halinde planlanan bu eğitimin, personel ve bürokrasi açısından yaratacağı külfetin de ayrı bir maliyeti olduğuna dikkat çekiyorlar.

SON KARAR ERDOĞAN’IN

AKP kurmayları, ortaya atılan önerileri son olarak Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’la değerlendirdikten sonra önergelerle yapacakları değişikliklere karar verecekler. Partide, 28 günlük temel eğitimden vazgeçilmesi yönünde görüş oluşmaya başladı. Yapılan maliyet hesaplarının bunda büyük etkisinin olduğu belirtiliyor. 

BAHÇELİ’DEN DESTEK

İktidara destek veren MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin önceki gün Twitter hesabından duyurduğu “Bedelli askerliğin çıkmasını olumlu görüyor, gereğinin yapılmasını arzu ediyorum. Ancak 28 günlük teorik eğitim de nedir? Bedelliden istifade edecek kardeşlerimiz 28 günde deyim yerindeyse ‘yaylalar yaylalar’ türküsünü bile öğrenemeyeceklerdir” sözleri de, bu konuda oluşan havayı destekledi.

İlgili Haberler