Behiç Çelik: “ABD, kronik göçmen kaosunu Türkiye'ye sıçratma peşinde”

Behiç Çelik: “ABD, kronik göçmen kaosunu Türkiye'ye sıçratma peşinde”
İYİ Parti Mersin Milletvekili Behiç Çelik, “ABD ve Rusya'nın Suriye'de farklı beklentileri var. ABD, tekrar bir çatışma ortamını tetiklemek isteyebilir. Kronik kaos ortamını Türkiye'ye taşımak çabası içinde” açıklamasında bulundu.

YENİÇAĞ/ HALİL YATAR

İYİ Parti Mersin Milletvekili Behiç Çelik, Türkiye'nin Rusya ile yaptığı yeni İdlib mutabakatının bölgede yeni bir dengeye oluşturduğunu söyledi. Rusya ile arasında yeni bir denge görünse de ABD'nin Suriye'de kronik kaosun sürmesini istediğini belirten Çelik, "Rusya, Suriye'ye tam olarak yerleşmek istiyor. Bu çatışmanın arasında Suriye'deki kronik kaos Türkiye'ye taşınabilir. Bu noktayı ABD özellikle isteyecektir" dedi.

“TÜRKİYE AÇISINDAN OLUMLU ”

Behiç Çelik, ABD ve Rusya'nın Suriye'de farklı beklentileri olduğunu ifade etti. Çelik, Rusya ile varılan mutabakatta ateşkesin bulunması, çatışmaların olmaması yönündeki ifadenin Türkiye açısından çok olumlu sayılması gerektiğini vurguladı.

“GÜVEN ARTTIRICI TEDBİRLER ALINMALI”

Türkiye'nin orada en azından insan gücü kaybı yaşamayacağını kaydeden Çelik, "Rusya ile ABD'nin buradaki politikalarını iyi analiz etmek gerekiyor. Sonuçta Rusya ile varılan mutabakat sonucunda Türkiye yeni bir dengeye oturdu. Ancak bu dengede nasıl bir politika izleyecek, bu çok önemli. Rusya ile bir noktaya geliyorsunuz ama bu sefer ABD beklentileri farklı olduğu için orada çelişki çıkıyor. En önemli nokta Rusya'nın Türkiye'nin Suriye rejim bölgesinde kalan gözlem noktalarına yönelik güven arttırıcı tedbirleri almasından geçiyor. Burada yapılacak en ufak bir hata bambaşka sonuçları da beraberinde getirir” dedi.

“ORADA SİZ NE YAPIYORSUNUZ?”

Çelik sözlerine, “Rusya, 'Türk askerlerini biz şehit etmedik, orada olduklarını bilmiyorduk, Suriye rejimi HTŞ'ye yönelik saldırıda bulundu' diyor. Burada kendilerince bir manevra yapıyor. Aslında Türkiye'ye net bir mesaj vermek istiyor, 'Orada siz ne yapıyordunuz' demeye getiriyor. Türkiye'de gözlem noktalarını korumak durumunda. Burada Rusya Türkiye ile çatışmak istemediğini söylerken bir daha provokasyon olmaması için güven arttırıcı tedbirleri alması gerekir” şeklinde devam etti.

“İHTİMAL GÖZ ARDI EDİLMEMELİ”

Behiç Çelik, bölgenin provokasyonlara açık bir yer olduğunu ifade ederek, "Öyle bir bölgedesiniz ki terörist unsurlarla orada örneğin devriye atacak güçler ile rejim askerleri hepsi iç içe durumda. En fak bir dikkatsizlik Rusya ile Türkiye'yi karşı karşıya getirebilir. Bu da denge unsurunu bozar. Bu nedenle Türkiye de çok dikkatli olmalı. ABD orada sonuçta yıllardır IŞİD gibi başta radikal terörist unsurları da içine alacak gruplar üzerinden operasyon yapıyor. Bölgede tekrar bir çatışma ortamı tetiklemek isteyebilir. Bu ihtimali göz ardı edemezsiniz” dedi.

“ABD KAOSTAN YANA”

Çelik, “ABD, Suriye'de kronik kaos ortamının sürmesinden yana. Çıkarları her anlamda bunu gerektiriyor. Gerek Fırat'ın doğusundaki durum açısından olsun gerek Türkiye sınırına yakın yerlerde olsun. Ayrıca ABD bununla da yetinmek istemiyor, kronik çatışma, kronik kaos ortamını Türkiye'ye taşımak çabası içinde. Bunu gözardı edemeyiz. Türkiye esas ABD'nin bu oyununa çok dikkat etmek zorunda” diyerek sözlerini sonlandırdı.