Bekçi alımı 2019 ne zaman? Başvuru şartları neler?

Bekçi alımı 2019 ne zaman?  Başvuru şartları neler?
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’dan gelen 8000 bekçi alınacak açıklamasının ardından adaylar süreci takip etmeye başladı. Peki, bekçi alımları ne zaman olacak? Başvuru şartları ne? Kimler bekçi olabilir? Tüm detaylar haberimizde...

Bekçi olmak isteyen hemen ardından bekçi alımı atamaları ne zaman ve saat kaçta yapılacağını merak eder hale geldi. Emniyet Genel Müdürlüğü geçtiğimiz günlerde 10 bin bekçi alacağını duyurmuştu. Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile de Resmi Gazete'de bugün yayınlanacak.Peki, bekçi alımı nasıl yapılacak?

BEKÇİ ALIMI SÜRECİ NASIL OLACAK

Bakan Soylu bu açıklamalarının ardından bir açıklama daha yaparak bekçi alım ilanı için tarih vermişti. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu açıklamalarında 8 bin bekçi alım ilanının 6 Mart Çarşamba günü yayımlanacağını ifade etmişti.

Geçtiğimiz günlerde İçişleri Bakanı Süleyman Soylu yaptığı açıklamalarında Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde 10 bin 500 yerine 8 bin bekçi alımı yapılacağını ifade etmiş ve alım ilanının Mart ayının ilk haftasında geleceğini ifade etmişti

BEKÇİ ALIMI BAŞVURU ŞARTLARI NELER

Türk vatandaşı olmak, lise mezunu olmak , Askerlik ödevini bitirmiş olmak, 18 yaşını tamamladıktan sonra yaptırılan yaş düzeltmelerinde düzeltmeden önceki yaş dikkate alınmak kaydıyla, başvuru tarihi itibarıyla 18 yaşını tamamlamış ve 31 yaşından gün almamış olmak, Ağır hapis veya altı aydan fazla hapis veyahut affa uğramış olsalar bile zimmet, ihtilas, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanmak, dolanlı iflas veya yüz kızartıcı başka bir fiilden dolayı hapis cezasından hükümlü bulunmamak gibi şartlarla başvuru yapılabiliyor. Sonrasında ise giriş sınavlarını tamamlamak gerekiyor.

BEKÇİ ALIMI SINAVLARI NASIL YAPILIYOR

Ön sağlık kontrolünü geçen adaylar giriş sınavlarına alınıyor. Giriş sınavları; yazılı, fiziki yeterlilik ve sözlü sınavlardan oluşmaktadır. Yazılı sınav, test şeklinde yapılır. Adaylara beş şıktan oluşan çoktan seçmeli 100 soru sorulur. Sınav soruları; Türkçe, Sosyal Bilgiler, Fen Bilgisi, Hayat Bilgisi, Matematik, Genel Kültür alanlarından oluşur. Fiziki yeterlilik sınavı; adayın bedeni kabiliyeti ve fiziki yapısı değerlendirilmek üzere uygulamalı olarak yapılır.

BEKÇİ ALIMI SÖZLÜ SINAVDA NELER SORULUR

Fiziki yeterlik sınavını geçen adaylar sözlü sınava çağrılır. Adaylara, genel kültür konularından hazırlanan soruların yazılı olduğu bir kart çektirilir. Konu hakkında düşünmesi ve sunum yapması için süre verilir. Konu ile ilgili komisyonca adaya sorular sorulabilir. Her aday; konu hakkında bilgi düzeyi, kendisinden istenileni kavrama, özgüven, ifade etme yeteneği, beden dilini kullanma becerisi olmak üzere beş ayrı kriterden ve her kriter 20 puan üzerinden olmak üzere değerlendirmeye alınır.

BEKÇİ ALIMI SINAV SONUÇLARI

Adayların başarı sıralamasına esas giriş puanı; adayın yazılı sınav puanının %25’i, fiziki yeterlilik sınav puanının % 25’i ve sözlü sınav puanının % 50’sinin toplamıdır. Adaylar arasından başarı sıralaması puanında eşitlik olması halinde sırasıyla; yazılı sınavdan alınan puan, mülakat puanı, fiziki yeterlilik puanının yüksekliği esas alınır. Bunlarda da eşitlik olması halinde yaşı küçük olan aday tercih edilir.

BEKÇİ ÇALIŞMA SAATLERİ

Türkiye geneli çarşı ve mahalle bekçilerinin genel olarak akşam saat: 18.00 - 19.00 itibari ile göreve başladığı ve 12 saat boyunca sabah: 06.00 - 07.00 surlarına kadar çalıştığı belirtildi. Ancak bu saatlerin çalışılan yere göre değişiklik gösterdiği ifade ediliyor. Gündüz çalışmayan bekçiler, akşam üstü göreve başlamasıyla, gece boyunca çalışır ve sabah saatlerinde güneşin aydınlanması ile de görevini bitirir.