Belediyelere "ekmek dağıtma" yasağı

Belediyelere "ekmek dağıtma" yasağı
Korona virüs nedeniyle sokağa çıkma yasağı ilan edilen illerde, belediyelerin ekmek dağıtmasına izin verilmediği ortaya çıktı. İBB Genel Koordinatörü Gökhan Günaydın, ekmek dağıtma girişiminin polis engeline takıldığını duyurdu.

İBB Genel Koordinatörü Gökhan Günaydın, sokağa çıkma yasağının ardından İstanbul'da ekmek dağıtımına çıkan İBB Halk Ekmek araçlarına polisin engelleme girişiminde bulunduğunu duyurdu.

Günaydın'ın, "İBB'nin Halk Ekmek Arnavutköy merkez/Gaziosmanpaşa meydan büfelerine ekmek indirmesine; Sultangazi/Cebeci ve Çatalca büfelerinde ekmek satılmasına polis müdahale ediyor/izin vermiyor. Pes demek yetmiyor.. Bu engelleri aşıp, ekmeğe, sağlığa ve özgürlüğe hep beraber ulaşacağız." dedi.

"MESELE EKMEK DEĞİL SİYASET"

Öte yandan Cumhuriyet gazetesi Ege Bölge Temsilcisi Tuncay Mollaveisoğlu, belediyelerin sokağa çıkma yasağı nedeniyle evlerinden çıkamayan vatandaşlara ekmek dağıtmasına izin verilmediğine dikkat çekti.

Sokağa çıkma yasağına ilişkin kararnamenin ilgili maddesini paylaşan Mollaveisoğlu, "Mesele ekmek değil siyaset dedim ya... bu da belgesi. Bağış toplaması kanunsuz şekilde yasaklanan CHP’li belediyeler ekmek bile dağıtamayacak! Ama araçlarını verecekler muhtarlar ve VEFA grubu dağıtacak." ifadelerini kullandı.

İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, "Başta fırınların kendi araç ve personeli olmak üzere, Vefa Sosyal Destek Grubu vasıtasıyla vatandaşlara ekmek ulaştırılacaktır." denildi.

Öte yandan Tuncay Mollaveisoğlu, "Sokağa çıkma yasağı süresince belediyeler ekmek dağıtımı yapacaktı. Duyurular yapıldı ekmekler yüklendi. Valilik bir açıklama yaparak ekmek dağıtım hizmetinde belediyeleri devre dışı bıraktı! Yani ekmek dağıtmayı bile yasakladı! MESELENİN EKMEK OLMADIĞINI ANLADIK MI?!" diyerek duruma tepki gösterdi.

CHP'DEN SERT TEPKİ

Konuya ilişkin Cumhuriyet’e açıklamalarada  bulunan CHP Muğla İl Başkanı Adem Zeybekoğlu, karara rağmen CHP’li büyükşehir ve ilçe belediyeleri ile yurttaşı mağdur etmemek için çalımalara devam edeklerini bildirdi. Kararın siyasi olduğunun altını çizen Zeybekoğlu, "Koronavirüs ile mücadelede siyaset yapılmaz. Salgınla mücadele ancak akıl, bilim ve bir arada durmak ile yapılır. Biz bu açıklamaya rağmen Muğla'da ekmek dağıtımı dahil bütün hizmetleri vereceğiz. Onlar böyle açıklama yapsalar da teknik olarak tüm halka ulaşmalarına olanak yok. Birlikte mücadele etmezsek kazanamayız. Bütün CHP'li belediyelerimiz bu süreçte halkın emrindedir.” diye konuştu.

MUĞLA'DA DA YASAKLANDI

Öte yandan, Muğla’da CHP’li Muğla Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerinin vatandaşa ekmek dağıtması engellendi.

İl Hıfzısıhha Kurulu, aldığı kararla ekmek dağıtımının yalnızca valilik, kaymakamlık, vefa sosyal destek grubu ve muhtarlar aracılığıyla yapacağını açıkladı. CHP Muğla İl Başkanı Adem Zeybekoğlu, karara tepki göstererek, "Belediyelerimiz halkın emrindedir, hizmetlerimizi sürdüreceğiz" ifadelerini kullandı.

İlgili Haberler