Belediyelerin ecrimisil gelirleri yasa maddesiyle gasp ediliyor

Belediyelerin ecrimisil gelirleri yasa maddesiyle gasp ediliyor
İYİ Partili Nuhoğlu, yerel seçimlerde büyükşehirleri kaybeden AKP iktidarının intikam almak ve bu belediyeleri çalıştırmamak için gelirlerine göz diktiğini, bunun için yasa çıkarmaya çalıştığını söyledi.

Mehmet Akgün / ANKARA

İYİ Parti İstanbul Milletvekili Hayrettin Nuhoğlu, Coğrafi Bilgi Sistemleri ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi'nin 4'üncü maddesi ile belediyelerinin ecrimisil gelirlerinin gasp edildiğini söyledi. Nuhoğlu, bu durumun mahallî seçimlerde kaybedilen büyükşehir belediyelerinden intikam alma düşüncesinin bir ürünü olduğunu söyledi.

Hayrettin Nuhoğlu, şehirlerin yaşanabilir ve sürdürülebilir olması için düzenli ve kontrollü yapılaşmanın sağlanmasının bir gereklilik olduğunu kaydetti. Yasa görüşmelerinin ayrıntılı yapılması gerektiğini anlatan Nuhoğlu, "Oldubittiyle geçiştirilecek bir durumla karşı karşıyayız ve bu kabul edilebilir durum değildir" dedi. "Biz yaptık oldu" anlayışının ülkeye bir fayda getirmediğini ifade eden Nuhoğlu, geçmişte benzer mantıkla hazırlanan kanunların bir süre sonra değiştirildiğini hatırlatarak, şöyle dedi: "Kısa zaman sonra yeniden değişiklik yapılması kaçınılmaz oluyor. İşte buna en güzel örnek Kamu İhale Kanunu'dur, 17 senede defalarca değiştirilmiştir. Böyle oldubittiler TBMM'nin itibarını da sarsıyor. Üstelik getirilen bu teklifin Anayasa'ya aykırılığı söz konusudur. Anayasa Mahkemesi'nin reddettiği bazı düzenlemeleri yeniden değişik kanunlar içine saklayarak Meclis gündemine getirmek gerçekten üzücü bir durumdur."

Arsa Üretimi ve Değerlendirilmesi Hakkında Kanununda değişiklik yapılan teklifin 4'üncü maddesiyile belediyelerin ecrimisil gelirlerinin gasp edildiğini belirten Hayrettin Nuhoğlu, "Bu yasayla kaybettikleri belediyeleri ekonomik olarak köşeye sıkıştırıp iş yapamaz hale getirmek istiyorlar. Bu bir nevi intikam yasası oldu" dedi. TBMM Genel Kurulu'nda İYİ Parti'nin ecrimisil gelirlerinin yüzde 40'ı ilgili belediyelere, yüzde 30'u genel bütçeye, yüzde 30'unun da TOKİ'ye aktarılmasını teklif eden önergesi, AKP ve MHP'nin oyları ile reddedildi.

Bu arada Hayrettin Nuhoğlu, İstanbul'un Sultanbeyli ilçesindeki mülkiyet sorununu TBMM gündemine taşıdı. Nuhoğlu ilçede çok yüksek oranda işsizlikle birlikte, yaygın olarak, geçim zorluğu yaşayan vatandaşların şimdi daha büyük bir sıkıntı yaşanmakta olduğunu belirterek, "1989'dan bu yana çok defa verilen sözlere rağmen bir türlü çözülemeyen tapu sorununda ilçe belediyesinin ve iktidarın vebali çok büyüktür. Vatandaş, tefecilerin, fırsat kollayan yapsatçıların, bazı zenginlerin eline düşürülmekte veya ilçeyi terk etmeye mecbur bırakılıyor" dedi.

İlçenin büyük bir kısmının 2/B'li ve hisse tapulu arazilerden oluştuğunu ve hak sahiplerine tapularını almaları yönünde tebligat yapılmaya başlanmış olduğunu belirten Nuhoğlu fiyatlamalardaki tutarsızlığı örneklerle açıkladı.

Sultanbeyli'de kentsel dönüşümün acil olarak uygulanması gerektiğini ifade eden Nuhoğlu, şunları söyledi: "Sultanbeyli ilçemiz de âdeta çok büyük bir köy görünümünde olup yapıların çoğunluğu depreme dayanıklı değildir. İnsanlarımızın korkusuzca uyuyabilecekleri konutlar, çalışabilecekleri iş yerleri, okuyabilecekleri okullar, büyük İstanbul depremi gelmeden önce Sultanbeyli'ye de mutlaka yapılmalıdır."