Belgeli döneklik

Gazeteciler yazdıkları ile tarihe de tanıklık ederler.

Bugün AKP Milletvekili olan Şamil Tayyar gazeteci kökenli bir meslektaşımızdır. Bir dönem ara sıra merhum Turgut Özal'ı izlemiştir bizlerle birlikte.

Biz Ankaralı gazeteciler iyi tanırız Şamil Tayyar'ı. Arşivi şöyle bir karıştırdığımda Tayyar'ın 16 Haziran 1990 tarihli Milliyet gazetesinin 11. sayfasında yayınlanan yazısı ve içerisindeki isimlerin görüşleri dikkatimi çekti.

Dönemin Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın bir ara gündeme taşıdığı başkanlık sistemi görüşü ile ilgili yazısında Şamil Tayyar görüşlerini, "Özal Diktatörlüğü mü?" başlığıyla okurlara duyurdu.

Bakın Tayyar o gün neler yazdı:

"Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın tartışmaya açtığı Başkanlık Sistemi, siyaset ve hukuk çevrelerinde geniş tartışmalara yol açtı.

Başkent siyasi çevrelerinde başkanlık sisteminin 'Özal Diktatörlüğü'ne yol açacağı öne sürülürken, Özal'ın 'Gerekirse halkoylamasına giderim' sözüyle meclisi hiçe saydığı iddia edildi.

Özal'ın başlattığı model tartışması ANAP içinde de çalkantılara yol açarken, ANAP'lılar Cumhurbaşkanı Özal'ın artık hükümet ve partiden elini çekmesi gerektiğini belirttiler."

Başbakan Yıldırım'ı kim yakalattı?

Geçtiğimiz günlerde Başbakan Binali Yıldırım, "1982 Anayasasını hazırlayan komisyonun Başkanı olan Anayasa Hukukçusu Prof. Dr. Orhan Aldıkaçtı'nın da Başkan'lık önerdiğini ancak o tarihte kabul edilmediğini iddia etmişti.

Ancak Şamil Tayyar'ın 1990 tarihli haberinde Aldıkaçtı'nın, "Başkanlık sistemi anayasamıza uygun değildir. Diktatörlüğe yol açar. Özal da bu yola eğilimlidir" görüşü yer alıyor.

Anlaşılan o ki merhum insanların yanıt veremeyeceği yanlış açıklamalar da günümüzde moda halinde.

AKP Milletvekili Şamil Tayyar 25 Şubat 2016 tarihinde de başkanlık sistemine karşı çıktı.

Beyaz TV'de yayımlanan "Son Söz" programına konuk olan Tayyar, Başkanlık sistemine karşı çıkarak "Bence çok fazla vakit kaybetmeden Türkiye bir Başkanlık sisteminin önünü açamıyor ise, bunu denedik olmadı, bizim bu Başkanlık projesinden en kısa zamanda vazgeçmemiz güçlü Başbakanlık formülüne yönelmemiz gerekiyor. Cumhurbaşkanlığı sembolik olmalı" diye konuştu.

İşte Türkiye'de siyaset böyledir ve tam da merhum Süleyman Demirel'in, "dün dündür"  sözüne uygun olarak fikirlerden döneklik etmek siyasi etik kurallarını da çiğnemek günümüzde maalesef çok yaygındır.

Yazarın Diğer Yazıları