Ben hukukçu değilim…

Hukuki konularda da görüş bildirme hadsizliğine de asla girmem. Ancak bir araştırmacı olarak gözlemlerimi ve düşüncelerimi paylaşabilirim sadece.

AKP'nin olağanüstü itiraz hakkını kullanarak yaptığı İstanbul Büyükşehir Belediye seçimlerinin iptali başvurusu ve Büyükçekmece başvurusu, MHP'nin Maltepe seçimlerinin iptali başvurusunun YSK tarafından kabul edilmeyeceğini düşünüyorum.

AKP ne istiyor?

Seçimlerin yenilenmesi, seçilene verilen mazbatanın iptali.

AKP'nin iptal dayanağı olarak ileri sürdüğü soruşturma dosyasının, kesin bir mahkûmiyet kararı olmaması nedeniyle iptale sebep olmayacağı aşikar.

Tabi hukuk kuralları içerisinde…

"Seçmen kayıtlarının usulsüz tutulmuş olduğu ve dondurulduğu iddiasının" ise mevzuatta düzenlenen itiraz sürelerinde ileri sürülerek incelenmiş olduğu görülüyor. Bu itirazların reddine karar verildi.

Peki, AKP'nin verdiği "olağanüstü İtiraz" başvurusu ne içeriyor?

AKP'nin iddiaları şunlar:

- Kısıtlı seçmen

Bu iddia araştırılacaktır tabii ancak tamamı doğru olsa dahi bu sayı 13.800 lük o farkını kapatmaya yetmiyor. İstanbul'da bulunduğunu iddia ettikleri 23.000 kısıtlı seçmene ilişkin delil olmadığı için araştırması dahi yapılmayabilir.

- Ölü seçmen

1200 civarı ölü seçmen adına oy kullanıldığı iddia ediliyor. Ancak seçmen kütükleri Genel Müdürlük tarafından seçim gününe kadar ölen tüm seçmenlerin bilgileri güncellenerek bu şekilde bir suiistimale izin verilmiyor. Yani YSK güvencesinde. Bu iddianın da araştırılması mümkün değil.

- Cezaevinde bulunup seçmen listesinde ismi bulunanlar

Bu iddia, YSK'nın genelgeleri ile oluşturulmuş tutuklu seçmen kütüklerinin yine Seçmen Kütükleri Genel Müdürlüğü'nün denetimi nedeniyle yersizdir. Tüm denetim YSK nezdindedir. Kaldı ki iptal dilekçesinde seçmen bazında iptale yeterli sayıda delil sunulmamış. İçtihatlara göre delil sunulmayan bu gibi dilekçelerin tamamı reddediliyor.

- Hem cezaevi hem de eski ikametgahında adresi bulunan seçmenler

Bu iddia bizzat YSK Başkanı Sadi Güven tarafından "mükerrer seçmen yoktur" sözleri ile reddedildi. Muhalefetin parmak boyası uygulamasına dönülsün başvuruları da bu gerekçe ile reddedilmişti. Dolayısı ile bu iptal gerekçesi de asılsız.

- Sandık Kurulları'nın oluşumundaki usulsüzlükler nedeniyle iptal istemi

YSK tarafından yayınlanan seçim takviminde, seçim kanunlarına dayanılarak sandık kurullarının oluşumuna ilişkin itiraz süreleri ve bunların kesinleşeceği tarihler belirlendi ve ilan edildi. AKP hiçbir sandık kuruluna oluşum aşamasında itiraz etmemiştir. Kaldı ki bu kurullara atanacak kamu görevlileri kaymakamlıklar tarafından bildirilen isimler arasından İl ve İlçe Seçim Kurulu tarafından seçiliyor.

Tüm bu nedenlerden dolayı YSK'nın İstanbul seçimlerinin iptaline yönelik AKP'nin yapmış olduğu başvuruları reddedeceğini düşünüyorum.

Gerek Sosyal Medya'da, gerek medya da algı yaratmak için verilen tarihler, yaratılmaya çalışılan "Seçim yenilenecek" algısı beyhude bir çabadır.

Bayram tatilinin 9 güne çıkarılması ve bunun erkenden açıklanması kamuoyunda "Acaba?" sorusunun sorulmasına neden oldu. Halbuki "9 gün tatil", Türkiye Otelciler Federasyonu'nun (TUROFED) başvurusu ile birlikte alınmış bir karar. TUROFED Başkanı Osman Ayık Bayram Tatilinin uzatılmasını ve bununda bir an önce açıklanması talep etmişti. Verilen tatil kararı da bununla bağlantılı.

Yazarın Diğer Yazıları