Benzin ile motorine zam geliyor!

Benzin ile motorine zam geliyor!
17 Mayıs tarihinden bu yana alınan karar ile Özel Tüketim Vergisi'nde yapılan ayarlamayla gelen zamlar pompa fiyatlarına yansıtılmayan benzin fiyatları ile motorine zam geliyor.

Akaryakıt fiyatlarına Bakanlar Kurulu'nun 17 Mayıs'ta aldığı karar ile pompa fiyatları sabit tutuluyor. Petrol fiyatları ya da dolar kurunda yaşanan artışlar nedeni ile gelen zam, Özel Tüketim Vergisi'nde yapılan ayarlama ile pompaya yansıtılmıyor. Akaryakıt sektörü ise ürünlerin temininden son kullanıcıya ulaştırılmasına kadar maliyet ve kârlarını içeren marjlarında artış istiyor.

ÖTV indirimi ile pompaya yansımayan benzin ve motorin fiyatlarını etkiliyebilecek önemli bir talep gündeme geldi. Habertürk'ün haberine göre akaryakıt sektörü, petrol ürünlerin temininden ve son kullanıcıya ulaştırılmasına kadar maliyet ve kârlarını içeren marjlarında artış istiyor.

Sektör temsilcileri bu konudaki talebini Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'na (EPDK) da iletti. Sektör kaynakları, EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz'dan randevu istediklerini belirterek "nakliye, işçilik ve cari harcamalarımız arttı. Marjlarda düzenleme yapılmalı" açıklamasında bulundu.

EPDK, akaryakıt dağıtım şirketleri ile bayi marjlarını belirlerken referans ülkeler Almanya, Fransa, İngiltere ve İtalya'ya bakıyor. EPDK, bu ülkelerin ortalamasını referans alarak, Türkiye'deki bayi marjlarının beli bir düzede oluşmasını sağlıyor. Hâlen, dağıtım şirketi ve bayi payı, litre başına benzin ve motorin fiyatlarında toplam 55-60 kuruş düzeyinde seyrediyor.

Akaryakıt sektörünün istediği marj artışı EPDK tarafından arttırlırsa bu da benzin ve motorin fiyatlarında zam anlamına geliyor.

İlgili Haberler