Berat Albayrak, Trabzonspor'u nasıl kurtardı?

Ünal Karaman…

Futbol oynadığı dönemde sarkık bıyıklarıyla, efendiliğiyle, temiz futboluyla Trabzonspor'un efsaneleri arasına girdi.

Düğününde Mesut Yılmaz, Alparslan Türkeş gibi isimler nikah şahitliğini yaparken, eşi 3 hilalli gelin tacı takıyordu.

Özellikle Ülkücü camiada ayrı seviliyordu.

Ne aktif futbolculuğu ne de jübilesi sonrasında tartışmalara, polemiklere, spor dışı olaylara karışmadı. Çocuklarının adını da Ersagun Akbar, Gökbörü Saltar, İlteriş Sancar koydu…

Teknik direktörlük kariyeri başladı. Kısa zamanda sessiz bir şekilde önemli gelişmeler kat etti ve 2018 yılının Haziran ayında Trabzonspor'un başına geçti.

Trabzon camiasını bilen bilir. Siyasetin yoğun olarak yapıldığı, antrenörlerin kolay harcanabildiği, yönetim içi tartışmaların hiç bitmediği bir yer.

Ünal Karaman bu siyaseti iyi bildiği için tartışmaların içine girmedi, taraf olmadı.

Öte yanda ise iddiası olmayan takımını 2019 sezonunun başında çok iyi bir noktaya taşıdı. Aynı zamanda saha dışında da örnek gösterilen bir isim haline geldi.

Futbolculuk yıllarında Ülkücülerin en sevdiği futbolculardan biri olan Ünal Karaman, teknik direktörlüğü döneminde her kesimin sempatisini kazandı.

Ancak, Türk futbolunun en acı yönlerinden biriyle karşılaştı; efendilik, iş ahlakı, kafanın sadece futbola çalıştığı bir ortamda yaşama şansınız yoktu.

Öyle de oldu.

Takımını şampiyonluğa götürürken hiçbir mazeret gösterilmeksizin kovuldu.

Kimsenin anlam veremediği bu durum sonrasında komplo teorileri de hızlı bir şekilde devreye sokuldu.

En öne çıkanları ise;

"Ekrem İmamoğlu ile fotoğrafının olması sonunu getirdi",

"Berat Albayrak-Süleyman Soylu kavgasına kurban gitti" iddiaları oldu.

İmamoğlu fotoğrafının takımdan kovulmasına zemin hazırlaması düşük ihtimal gözüküyor.

Albayrak-Soylu çekişmesinden gönderilmesi ihtimali ise yaşanan gelişmelerle farklı bir hâl almaya başladı.

Önceki gece sosyal medyada Berat Albayrak'ı aklamak için "trabzonseninleberatalbayrak" başlığı açıldı.

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı ve AK Parti Trabzon milletvekilleri tarafından sürdürülen kampanyada Ünal Karaman'ın gönderilmesiyle ilgili tek kelime edilmezken, Albayrak'ın Trabzonspor için neler yaptığı anlatılıyordu.

8 maddelik bir bildiri yayınlayan Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, yaşananlardan Fenerbahçe camiasını sorumlu tutuyor ve Berat Albayrak'a övgüler yağdırıyordu.

Zorluoğlu'nun 8 maddelik paylaşımındaki 5. madde ayrıca dikkatimi çekti:

"Bakan Albayrak, Trabzonspor'un hiçbir zaman iç işleyişine karışmadı. Sadece, Trabzonspor yönetimi hangi konuda kapısını çalarsa yardımcı oldu. Öyle bir yardımcı oldu ki, iflas etti denilen kulüp, yeniden şampiyonluk yarışına girişti."

Zorluoğlu, Trabzonspor'un şampiyonluk yarışına girmesindeki en büyük payı Albayrak'a verirken, iddiasız takımı zirveye taşıyan teknik direktörün adını, yani Ünal Karaman'ı telaffuz bile etmiyor.

5.maddedeki en çarpıcı ifade ise; "iflas etti denilen kulübü kurtardı" bölümü.

Bakan Albayrak, Türkiye ekonomisi bu hâldeyken nasıl bir formül bulmuştu da Trabzonspor'u yeniden düzlüğe çıkarabilmişti?

Bunun cevabını bulabilmek için bir takım verilere sahip olmamız gerekiyor. Trabzon'un kapatılan borçları, ek kaynakları vb gibi…

Ama kamuoyuna açık verilere yani, futbolcu satışlarına baktığımızda kulübü kurtaracak kadar büyük satışlar olmadığını görüyoruz. En büyük satış Yusuf Yazıcı'dan elde edilen 16,5 milyon Euro… Karşılığında da 5 milyon Euro'luk bir harcama yapıldı. Geriye de 11,5 milyon Euro'luk bir kâr kalıyor ki Trabzonspor'un geçtiğimiz yıllardaki ekonomik zorlukları düşünüldüğünde devede kulak kalır.

Sezon başındaki tablo öyle hazindi ki Trabzonspor'un borçlarından dolayı UEFA'dan lisans alamama ve Avrupa'ya gidememe ihtimali doğmuştu… Trabzonspor Başkanı Ahmet Ağaoğlu, aSpor'a verdiği röportajda aynen şu ifadeleri kullanıyordu:

"Hatta bugün içinden çıkamayacağımız noktayla gelmiş olduğumuz bir sorunda, kendisine buradan şükranlarımı arz ediyorum, Sayın Cumhurbaşkanımızın devreye girmesi ile çözüme ulaştı."

Trabzonspor'un eski başkanlarından Nuri Albayrak'ın, 2019'un başında verdiği röportaj, kulüp ekonomisi hakkında çarpıcı verileri ortaya koyuyordu:

"Trabzonspor'un 1.2 milyar borcu var bu saatten sonra bu kulübün başına gelecek olan başkan bu borcu yukarıya çıkarmayacağının taahhütünü verecek olan başkandır. Çıkartırsa cebinden ödeyecek. Hedef bu borçları aşağıya çekmek olacak. Bu durumdan taş çatlasın aylık 150 milyonluk bir geliri olur. Bu borcun yıllık faizi 300 milyon. Senin ne kadar gelirin var? 150 milyon. Takım öyle bir batağa gitti ki çıkış imkânı yok."

Gelinen durum itibariyle Trabzonspor'a ekonomik anlamda siyasetin müdahalesinin olduğunu net bir şekilde görebiliyoruz. Futbolcuların alacakları ödeniyor, kulüp UEFA'dan ceza almadan yoluna devam edebiliyor.

Ama takımı takım yapan, İstanbul takımlarına kök söktüren isim Ünal Karaman bir gecede harcanıyor. Tepkiler karşısında ise Berat Albayrak savunuluyor!

Trabzon'da bunlar yaşanırken, 5 milyondan fazla Suriyeli'nin ücretsiz tedavi ve ilaç hizmeti aldıkları hastanelerde, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına kısıtlaması yürürlüğe girdi. Genel Sağlık Sigortası (GSS) veya SGK borcu olanlar hiçbir şekilde tedavi edilemeyecek, ilaç alamayacak.

Pardon, konumuz bu değildi.

Bakan Albayrak, Trabzonspor'un ekonomisini düzelterek, Türkiye'ye derin bir nefes aldırdı, Ünal Karaman da kimmiş!

 

Yazarın Diğer Yazıları