Berat Albayrak'tan enflasyon açıklaması

Berat Albayrak'tan enflasyon açıklaması
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, "Büyümede olduğu gibi enflasyonda da yeni ekonomi programı kapsamındaki yüzde 5'lik hedefimize emin adımlarla ilerliyoruz" dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, 'Türkiye için Değişim Başlıyor, Erzurum İş Dünyası Buluşması'na katıldı. Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası'nın konferans salonunda iş insanlarına hitap eden Bakan Albayrak, eylül ayında başlattıkları değişim ve dönüşümü anlatmak için tura çıktıklarını, Erzurum'un da 7'nci durakları olduğunu söyledi. Her hafta en az 2 ile gittiklerini belirten Albayrak, iş dünyasıyla sohbet ederek, sorunları görüştüklerini kaydetti.

Salı günü kasım ayı enflasyon rakamlarının açıklandığını ve beklentilerine paralel olarak hafif baz etkisi yükselmesi gördüklerini ancak eylül ayında yıl sonu için belirledikleri yüzde 12'lik enflasyon hedefinin rahat gerçekleşeceğini vurgulayan Bakan Albayrak, şunları söyledi:

"Kasım ayı enflasyonu 10,55 seviyesini gördü. Geçen senenin aynı ayına göre 11 puanlık düşüş oldu. TÜFE yüzde 40 seviyelerindeydi 4,3 seviyesine geriledi. Enflasyondaki düşüş, faizler düşmeye başladı. 5 ay öncesine kadar faizlerdeki iyileşmenin ne kadar aşağı indiğini görüyoruz. Tüketici, üretici fiyatlarındaki baskılar yavaş yavaş inmeye başladı. Bu maliyetleri rahatlatan bir sürece girdi. Kurda sağlanan istikrar. 1 sene önce dolara güvenenlerin halini sormak lazım. Bugün aynı şekilde dolara güvenenlerin halini seneye bir kere daha konuşacağız. Hiç merak etmeyin; Türk lirasına, Türkiye'ye güvenenler, bu manada 'Son 1,5 yılda içeriden, dışarıdan saldırılar' dediğimiz zaman 'Ne alakası var Türkiye saldırıya falan maruz kalmadı' diyerek inanmıyorlardı. Olağan şüpheliler itiraf edince saldırı olup olmadığını anladık. Tüm bu saldırılara rağmen 6 yıldır yaşananlara rağmen bu istikrarlı süreç enflasyon, faiz ve kurda, gıda fiyatlarında kış mevsiminin dalgalanmalara karşı alınan tedbirlerle birlikte tüm detayları göz önüne aldığımızda yılı yüzde 12 enflasyonun seviyesi altında kapatacağımız bir iklime doğru ilerliyoruz. Büyümede olduğu gibi enflasyonda da yeni ekonomi programı kapsamındaki yüzde 5'lik hedefimize emin adımlarla ilerliyoruz."

İlgili Haberler