Beşar Esad, Erdoğan’ı hedef aldı

Beşar Esad, Erdoğan’ı hedef aldı
Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Cumhur Başkanı Erdoğan’a sert sözlerle yüklendi. Esad, Erdoğan’ı “ABD’nin küçük uşağı” olmakla suçlarken, Suriyeli sığınmacılar meselesinin ‘terörü destekleyen devletlerde’ yolsuzluk kaynağı haline getirildiği savundu.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, 15 ay aradan sonra ilk kez halka hitap ederken Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı ‘ABD’nin küçük uşağı’ olarak niteledi.

2011’de ‘Arap Baharı’nın etkisi Suriye’ye ulaşmış, Türkiye’den Esad yönetimine reform yapması çağrıları gelmişti. Ancak Şam yönetimi muhalefeti sert bir şekilde bastırmıştı. Dönemin dışişleri bakanı Ahmet Davutoğlu 15 Ağustos 2011’de “Artık Suriye ile konuşulacak bir şey kalmamıştır” demiş ve kasım ayında diplomatik ilişkiler resmen kesilmişti.

Erdoğan o günden bu yana, Suriye’nin geleceğinde devlet başkanı Beşar Esad’ın yerinin olmayacağını defalarca tekrarlarken son olarak geçen 3 Şubat’ta TRT’te verdiği söyleşide Suriye ile alt düzeyde dış politika yürütüldüğüne belirterek “Düşmanınız dahi olsa ipi koparmayacaksınız” demişti.

MÜLTECİLER YOLSUZLUK KAYNAĞI

SANA’nın haberine göre, Esad dün belediye meclislerinin başkanlarıyla bir araya geldi. Esad, canlı olarak yayınlanan konuşmasında sık sık isim vermeden Türkiye’ye yüklendi. Suriye devlet başkanı, Suriyeli sığınmacılar meselesinin ‘terörü destekleyen devletlerde’ yolsuzluk kaynağı haline getirildiği savunarak Suriyelilerin ülkelerine dönmeleri halinde söz konusu devletlerin yetkililerinin siyasi ve maddi kazançtan mahrum kalacağını ileri sürdü.

Konuşmasında Erdoğan’ın kendisini olayların seyrinde etkin olarak göstermeye çalıştığına savunan Esad, “Erdoğan’ın sadece ABD’nin küçük bir uşağı olduğunu” dedi.

ABD’nin çekilmesi sonrası Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyindeki güvenli bölgeye talip olmasını da değinen Esad, söz konusu güvenli bölgenin 2011’de Suriye Savaşı’nın başlamasından bu yana Erdoğan’ın hedefinde olduğunu savundu.

Suriye devlet başkanı, ülkede birçok bölgenin rejim kontrolüne geçmesi sonrası ABD ve müttefiklerinin Türkiye’nin rolünü etkinleştirme gereği duyduklarını da sözlerine ekledi.