Besici ithalattan, çiftçi parasızlıktan muzdarip

Besici ithalattan, çiftçi parasızlıktan muzdarip
Türkiye'de hayvancılık yapanların ciddi sorunlarla karşı karşıya kaldıklarını ifade eden İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, "Besici ithalattan, çiftçi parasızlıktan şikayet ediyor" ifadelerini kullandı.

Fatih ERBOZ/ANKARA

Türkiye'de yaşanan ekonomik sorunları en çok hisseden kesimlerin başında çiftçiler ve hayvancılıkla uğraşanlar geliyor.

Hayvancılıkla uğraşanları, ithalat kıskaca alırken, çiftçiyi de 110 milyar lirayı aşan ve yasal takibe düştükleri banka kredileri vuruyor.

Türkiye'de hayvancılık yapanların ciddi sorunlarla karşı karşıya kaldıklarını ifade eden İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, "Hayvancılıkla uğraşanlar ithal etten şikâyetçi. Türkiye'de kırmızı et sıkıntısı neden yaşanıyor çünkü kesimi gelen hayvan kesilmiyor ardından da et ithali yaşanıyor. Hayvancı kazanamıyor ki? Çiftçi deseniz elektrik fiyatlarındaki dağıtım bedellerinden şikâyetçi. Faturalara düzenleme getirilmezse, Türkiye'de yetişen hayvanın kesilmesi gecikir, et ithal edilirse sorunlar nasıl çözülecek? İktidar bunlara kulak vermiyor maalesef" dedi. 

Türkiye'de hayvancının son dönemde ithalat ile birlikte ciddi sıkıntı çekmeye başladığını kaydeden Yokuş, şöyle konuştu: 

"Türkiye'de hayvancı hayvanı kesilmediği için ciddi sıkıntı yaşıyor. Bir de bunun üzerine iktidar et yok diye et ithal ediyor o zaman hayvancının yaşadığı sorunlar daha da artıyor. Hayvancının en çok istediği, hayvanım zamanı geldiğinde kesilsin diyor. Örneğin siz Türkiye genelinde 150 bin hayvan kesmeniz gerekirken bir ayda bunu kesmiyorsunuz. Bu hayvanları kesmediğiniz zaman hayvancı yem alamıyor. Bu besicinin durumuna da yansıyor. Eğer hayvanı zamanında uygun bir biçimde keserseniz sorun kalmayacak." 

Çiftçinin ekim yaptığı zaman en çok zorlandığı konuların başında elektrik faturaları geldiğine de değinen Yokuş, "Elektrik faturalarında dikkat çeken noktalardan biri de dağıtım bedellerinin yüksek oluşu. Son dönemde yüksek gelen faturalarda çiftçinin şikayet ettiği başka bir konu da bu bedeller. Buna da bir çözüm bulunması gerekiyor. İktidar bunları bir kenara bırakıp çiftçinin, hayvancının sorunlarına temelden çözüm bulmak yerine geçici çözümler üretip sorunları aslında öteliyor" diye konuştu.