Beşiktaş, Avrupa’nın en zengin takımları listesinde

Beşiktaş, Avrupa’nın en zengin takımları listesinde
Beşiktaş, Avrupa’da en fazla gelir elde eden kulüpler listesine girdi. Siyah beyazlılar Futbol Para Ligi raporunda ilk 30 sıraya giren tek Türk takımı oldu. Beşiktaş ayrıca ilk kez listeye girmeye hak kazandı.

Deloitte'un bu yıl 22'ncisini yayımladığı Futbol Para Ligi raporuna göre, İspanyol kulübü Real Madrid 750,9 milyon Euroluk geliriyle en zengin 20 kulüp arasında birinci olurken Beşiktaş 26'ncı sırada yer aldı. 165,7 milyon Euroluk gelirle ilk 30'da yer alan tek Türk takımı olan Beşiktaş, Futbol Para Ligi'nde ilk kez bu kadar üst sıralara ulaştı.

Sıralamada, bir başka İspanyol kulübü Barcelona ikinci, geçen yılın birincisi, İngiliz kulübü Manchester United ise üçüncü oldu.

2017-18 sezonunda 20 en zengin kulübün toplam geliri yüzde 6 oranında artarak 8.3 milyar Euro'ya çıktı.

Kulüplerin sadece gelirlerine bakan, borçlarını dikkate almayan sıralamada ilk 10'da İngiliz Premier liginden ilk kez altı takım yer aldı.

Rapora göre, Real Madrid, Barcelona'ndan 60.5 milyon Euro daha fazla gelir elde etti.

İLK 20 TAKIMIN GELİRLERİ YÜZDE 6 ARTTI

Deloitte Futbol Para Ligi’nin 22. sayısına göre dünyanın en çok gelir elde eden yirmi kulübünün gelirlerinin toplamı 2017/2018 sezonunda bir önceki sezona oranla yüzde 6’lık artışla 8,3 milyar euro olarak gerçekleşti. Bu seneki ilk yirmi listesine girebilmek için takımların yaklaşık 200 milyon euroluk gelir elde etmesi gerekiyordu.

Real Madrid 750,9 milyon, FC Barcelona 690,4 milyon ve Manchester United 666 milyon euroluk gelirleriyle bu seneki Futbol Para Ligi’nin en çok kazanan üç takımı oldu. Üç takımın bu sezon kolektif olarak elde ettikleri gelirlerin toplamı (2,1 milyar euro) on yıl önceki gelirlerin toplamının iki katından daha fazla gerçekleşti.

İlk yirmi takımın elde ettiği 8,3 milyar euroluk gelirin büyük kısmını yüzde 43’lük payla hala yayın hakları gelirleri oluşturmakta. Ancak bu seneki raporda öne çıkan diğer bir trend ise listenin tepesindeki kulüplerin ticari gelirlerindeki artış. Ticari gelirler bu sezon toplam gelirlerin yüzde 40’ını oluştururken, maç günü gelirleri bir önceki seneyle aynı kalarak yüzde 17 olarak gerçekleşti.