Beyninizin çok kolay 'kandırılabildiğini' gösteren optik illüzyon

Beyninizin çok kolay 'kandırılabildiğini' gösteren optik illüzyon
Ya da gördüğünüz şeyin aslında gerçeği yansıtmadığını fark ettiğiniz optik illüzyonlara internet ortamında artık daha sık rastlanıyor. Son günlerde ortaya çıkan bir optik illüzyon da son derece ilginç.

Beynimiz hâlâ tam olarak anlayamadığımız bir şekilde çalışıyor ve birçok gizemi de içerisinde barındırıyor. Gördüklerimizin aslında gerçeği yansıtmadığı fikri birçok kez gündeme gelirken bu fikri kanıtlayan birçok görsel ortaya çıktı. Bugün ele alacağımız görsel de bunlardan biri.

Aşağıda bulunan görsele kısa bir süre bakın. Görseli daha önce Instagram'daki paylaşımımızda da görmüş olabilirsiniz. Bu görselin ilgi çekici tarafı, görsel siyah, beyaz ve gri tonlarına sahip olsa da üzerinde bulunan renkli çizgiler sebebiyle sizin görseli renkli bir şekilde görüyor olmanız.

illzuyon.jpeg

Sosyal medyada büyük ilgi çeken görsel, Oyvind Kolas isimli sanatçı ve geliştirici tarafından oluşturuldu. Kolas, Chuwa ile fotoğrafı siyah beyaz hale getirdikten sonra kırmızı, turuncu, sarı, mavi ve yeşil renk ızgaralarını görselin üzerine yerleştirdi. Kolas, "Aşırı doygun renkli ızgaranın gri tonlamalı bir görsel üzerine konduğu zaman görsel renkli olarak algılanabiliyor" açıklamasında bulundu.

Kolas'ın bu yöntemi kullanarak oluşturduğu başka bir örnek olarak aşağıdaki görseli ele alabilirsiniz.

illuzyon2.jpeg

Kolas, görsele ilişkin yazdığı yazıda şu ifadelere yer verdi:

"Bu, JPEG sıkıştırmasının işlediği tarzda yürütülen bir işlem değil. JPEG sıkıştırmasında düşük çözünürlüklü renk sinyali, her yeniden oluşturulan piksel için mevcuttur. Bu illüzyonda yeniden oluşturma gözümüzde/aklımızda meydana geliyor. İşlem, Chroma Subsampling'in benzeri bir prensibi kullanıyor. Parlaklık, görsel algımız için renk parlaklığından daha önemli hale geliyor."

Kolas'ın açıklamasında biraz kapalı bir anlatım bulunsa da bu durum aslında terimlerin yabancı kökenlerinden kaynaklanıyor. Bahsedilen parlaklık (luminance) yalnızca parlaklığı ifade ederken renk parlaklığı (chrominance) daha çok renkle ilgili bir terim olarak karşımıza çıkıyor. En basit tanımıyla 'luminance' terimini parlaklık olarak kabul ederken 'chrominance' terimini renk olarak kabul edebilirsiniz. Kolas'ın burada anlatmaya çalıştığı nokta da karşımıza renk seçerken görsel algımızın parlaklığı renkten daha önemli gördüğü oluyor.