Beyrut'taki patlama için Birleşmiş Milletler'e çağrı

Beyrut'taki patlama için Birleşmiş Milletler'e çağrı
Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyine, Lübnan'ın başkenti Beyrut'taki limanda geçen yıl meydana gelen patlamayı soruşturmak üzere "uluslararası misyon oluşturma" çağrısında bulunuldu.

Uluslararası Af Örgütü''nün internet sitesinden yayınlanan açıklamada Lübnanlı yerel, bölgesel ve uluslararası 50''den fazla kuruluşun, Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi''ne Lübnan''ın başkenti Beyrut''taki limanda geçen yıl meydana gelen patlamayı soruşturmak üzere ortak mektup gönderdiği ifade edildi.

Mektubu Beyrut Limanı''ndaki patlamada yaşamını yitirenlerin aileleri ile kurtulanlardan 62 kişinin de imzaladığı açıklandı.

Patlamayla ilgili gerçekleri ortaya koymak üzere uluslararası bir misyon oluşturulmasının talep edildiği mektupta, patlamaya yol açan maddeler konusunun kapsamlı araştırılması ve bugüne kadar yürütülen soruşturmayla ilgili başarısızlıkların incelenmesi istendi.

BEYRUT LİMANI''NDAKİ PATLAMA

Beyrut Limanı''nda 4 Ağustos 2020''de patlayıcı maddelerin bulunduğu bir depoda önce yangın çıkmış ardından tüm kenti sarsan çok güçlü bir patlama meydana gelmişti.

Cumhurbaşkanı Mişel Avn, patlamaya 6 yıldır limandaki bir depoda tutulan 2 bin 750 ton amonyum nitratın yol açtığını söylemişti.

Patlamada 190''dan fazla kişinin hayatını kaybettiği, 6 bini aşkın kişinin yaralandığı ve 300 bin kişinin patlama nedeniyle yerinden olduğu açıklanmıştı.

Lübnan yargısı, 14 Kasım 2020''de patlamayla ilgili 28 kişi hakkında gözaltı kararı çıkarmıştı. Soruşturma kapsamında gözaltına alınanlardan 6''sı 15 Nisan''da serbest bırakılmıştı.

Soruşturmayı yürütmekle görevli yargıç Tarık el-Bitar, 4 Haziran''da patlamanın nedeninin 2 ay içinde açıklığa kavuşacağını söylemişti.

İlgili Haberler