Biberon-bibergazı

Biberon ‘bebeklere beslenme şişesi’dir ama ne acıdır ki bugünkü iktidar bibergazını, gaz bombalarını halkına karşı bir silah olarak kullanmakta. Bence Türk polisleri sadist değildirler fakat emir kuludurlar. Ancak hatırlamaları lazım olan kötü bir örnek var. 1960’dan evvelki iktidara alet olduğu için Yassıada mahkemesinde yargılanan ve cezalandırılan eski polis şefi Zeki Şahin ve emniyetçilerden Bumin Yamanoğlu örneği. İleride Recep Tayyip Erdoğan iktidarı devredince ve muhakkak devredecek bugünkü bazı polisler de kurunun yanında yaş gibi yanacaklardır.

 


Ya Taksim ya da

 


Tayyip Erdoğan ve takımı Taksim’deki Gezi Parkı’nı yok etmek ve 31 Mart vakalarında yobazların karargahı olan Topçu Kışlası’nın yerine bir alışveriş merkezi kurmak hayali muhakkak ki pazarlamacı Başbakanın sadece rant sağlamak güdüsünden ileri gelmiyor, derin sebepleri var... Kısacası malumdan malum amaçları var. Burada mesele sadece rant meselesi veya Taksim’in düzeltilmesi değil. Altında derin sebepler var.
Bu furya içinde ‘Taksim’in ne olduğunu unuttuk’. Taksim kelimesi adını eskiden bu meydanın bir ucundaki su hazirelerinden gelen suların şehre taksim edildiği, bölüşüldüğü yer olmasından alır.
Çocukluğumuzda, Cumhuriyet Bayramı vs. bu hazirenin üzerindeki fıskiyelerde fışkıran sular özel ışıklarla renklendirilirdi. Biz de bayramlarda özellikle Cumhuriyet Bayramında bu ‘suları görmeye götürülürdük’. Sonra Taksim önce İtalyan mimarı Canonica tarafından yapılan abide ile başka bir anlam kazandı ve bu abidede cumhuriyetin kuruluşu ve kurucuları var. Hatta kurtuluş savaşı esnasında milli mücadeleye silah yardımı yapan Rusya’nın o zamanki liderleri de yer alıyor. Diyeceğim şu ki; abideler ve geziler mesela Ankara’daki Güven Parkı abidesi Mustafa Kemal’in ’Türk övün güven çalış’ direktifini simgeler. Kısacası abidelerin, gezilerin tarihimizde önemli rolleri var. Bence Tayyip Erdoğan, bu simgeleri özellikle de Türkiye Cumhuriyeti’ni simgeleyen ‘T.C.’yi, silmek ister. Taksim Gezi Parkı’na aklını takmış olmasının bir sebebi de bu olsa gerek. Elinden gelse herhalde Ankara’da Ulus Meydanı’ndaki abideyi de yıkacaklar. Velhasıl Recep Tayyip Erdoğan’ın Taksim Gezi Parkı takıntısı bir psikososyal vakadır. Kasımpaşa’dan İstanbul Belediye Başkanlığına, oradan ‘tramvayla’ Başbakanlığa sıçraması bir nevi Cumhuriyet’in elit takımına husumetinin ifadesi.
Böyledir... Bir kıvılcım fundalığı tutuşturur orada başlayan yangın bütün ormanı hemen sarar ve yayılır...

Yazarın Diğer Yazıları