Biden, sizin söylemediğiniz neyi söyleyebilir?

Çekirdeklerimizi, patlamış mısırlarımızı hazırladık.
Nefeslerimizi tuttuk.
Gözümüz, kulağımız açıklamayı anında bildirmesi muhtemel kanallarda…
Seçim kampanyasında, Ermeni tehcirini "soykırım" olarak tanımayı vaat eden, dahası, 1973''te senatör seçildiği günden itibaren, siyasi kariyeri boyunca, iftiraların "soykırım" olarak tanınmasına çalışan Amerikan Başkanı Joe Biden''ın, geleneksel "1915 Anması" sırasında, "soykırım" deyip demeyeceğini bekliyoruz.
Zira, kendi tezlerini bırakın kabul ettirebilmeyi doğru düzgün savunabilmekten uzak, yönünü başkalarının ne deyip demediğine bakarak tayin eden, ezik/edilgen ruh hali de salgın gibi, umuma egemen hale geldi.
***
Ekranlar, Biden''ın "soykırım" sözcüğünü kullanması halinde iki ülke ilişkilerinin göreceği zarardan dem vuran "uzman"larla dolu; bütün nahiflik ve dahi naiflikleriyle, Amerikan Başkanı''nın "müttefikini kızdırmak" istemeyeceğine inanıyorlar.
Değil mi ya!..
Söz konusu iftirayı "yasa tasarısına" dönüştürüp Dışişleri Komisyonu''ndan geçirerek, yasalaşması ihtimalini bir "Demokles''in Kılıcı"na çevirirken olsun…
Irak''ta, peşmergeyle bir olup Türk karargâhını basar, askerlerimizin başlarına çuval geçirerek rehin alırken olsun…
PKK''lı teröristleri besler ve silahlandırır, PYD/YPG''yi eğitip donatırken olsun…
Cumhurbaşkanı''nı, Türk ekonomisini "mahvetmekle" tehdit ederken olsun…
15 Temmuz''a, iktidarın, Gülen''i iade etmemesi halinde "ABD''nin Türkiye''yi bir teröriste feda etmiş olacağı" sitemine rağmen, "Pensilvanya"yı koruyup kollarken olsun…
Halkbank Genel Müdürü''nü tutuklarken olsun…
Sırf "millî savunmamız"ın gereği olarak alternatif bir hava savunma sistemi de aldığımız için "ABD''nin Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Etme Yasası (CAATSA)"nı uygularken olsun…
Hep "Türkiye gibi bir müttefiki kızdırmamayı" önceleyerek hareket etmiştir ABD!
***
Tam olarak neyin tartışıldığını anlamakta gerçekten güçlük çekiyorum;
Obama, "1915 Anması"nda, Ermeni toplumunun algısında tam da "soykırım"a denk gelen "Meds Yeghern" ifadesini kullanarak "soykırım" demeden "soykırım" dedi de ne oldu sanki?
Baba Bush, "1 milyondan fazla Ermeni''nin kurban olduğu katliamlar"dan söz ettiğinde ne oldu?
Sırf mevzuyu "hukuki yaptırım"lar bağlamında daha başka bir mertebeye kaydırıyor diye problem olmuyor mu "iftira"?
1915''te uygulanan tehcir sırasında yaşananların, savunmasız insanlara dönük olarak sergilenen caniliğin tanımı olan "katliam"la etiketlenmesi kabul ve hazmedilebilir bir durum mu?
Kaynağı "soy", "inanç" filan olmayınca hazmedilir hale mi geliyor her nevi itham?
"Soykırım"dan yırtmak için "katliam"la yaftalanmaya boyun eğince zedelenmiyor mu "millî onur"?
***
Tarih: 22 Nisan 1981
Dönemin ABD Başkanı Ronald Reagan, Holokost Müzesi''nin açılışı dolayısıyla yayınladığı mesajda, 1915''te uygulanan tehciri, Nazilerin Yahudilere yaptıkları ve Maocu Kızıl Kmerlerin Kamboçyalılara yaptıklarıyla bir tutup "soykırım" olarak adlandırdı.
Ee sonra?
İsrail ve Mısır''dan sonra ABD''den en yüksek yardımı alan ülkeydi Reagan döneminde Türkiye!
Bush desen, Özal''ın en dayanıştığı liderdi!
Türkiye''yi, "katliam" ve "soykırım"la suçlamasının karşılığını, Irak başta olmak üzere bütün Orta Doğu operasyonlarının baş destekçisi olarak verdik ABD''ye.
Ne caydırıcı ama!
Siyasi tarihi okudukça kara kara düşünüyordur eminim Biden da; Türkiye acaba bu sefer nasıl bir yaptırım uygulayacak ABD''ye!
***
En son, ABD, Türkiye Cumhuriyeti''nin toprak bütünlüğüne kast eden terör örgütünü "terör örgütü olarak görmediğini"; YDP''lileri "terörist" saymadığını ilan ettiğinde "Bu nasıl ortaklık" diye feryat edip, üç gün sonra, hiçbir şey olmamış gibi "Stratejik ortak" olduğumuzu savunmuştuk ABD''yle.
Biden, bugün ne derse desin, olup olacağı üç aşağı beş yukarı bu kıvamda bir şey işte!
Keza, Dışişleri Bakanı da, "24 Nisan''da ABD''nin böyle bir söylemde bulunmayacağını düşünüyoruz. En kötü ihtimalle kabul etti diyelim. Bir siyasetçi böyle bir şey dedi diye böyle bir durum kabul edilmez, tarih de değişmez" diye, anlayana, gayet açık ve net ifade etti.
Biden "soykırım" dedi diye biz "soykırım yapmış olmayacağımıza" göre; "hiçbir şey yokmuş gibi çek panpa" tadında devam edebiliriz pekala ortaklığımıza!
***
Onurunuzun çiğnenmemesini istiyorsanız önce siz öz saygınızı koruyacaksınız.
İçeride, devleti, sırf Cumhuriyet''i kuran iradeyi itibarsızlaştırmak uğruna, Dersim''de "katliam" yapmakla, İstiklal Mahkemeleri''nde "nice cinayetler" işlemekle suçlayıp, İttihatçıları "katil"likle yaftalayıp, dışarıda da "Talat kötü, Osmanlı iyi" dengesini gözeterek, yarım ağızla "Tam da öyle değiliz aslında" diye savununca en haklı olduğunuz davayı bile; adamın birinin ağzının içine bakmak düşüyor payınıza işte; "ne diyecek" diye!
Kendi söylediklerinizden daha kötü ne diyebilir ki!

Yazarın Diğer Yazıları