Bıden sürpriz yapmadı ki… / Prof.Dr.Mustafa E. ERKAL

Bıden sürpriz yapmadı ki… / Prof.Dr.Mustafa E. ERKAL
ABD başkanlık seçimi yaklaştıkça adayların beyanları da tartışılıyor.

Türkiye’ye bakışta Trump ve Biden’ın görüşleri arasında farklar olması pek beklenmemelidir. Biden’ın sekiz ay önce verdiği beyanattan çok bugün Türkiye ile ilgili neler söylediği daha önceliklidir.

Dünya dengeleri değiştikten, soğuk harp şekil değiştirdikten sonra ABD’nin dostluk ve müttefiklik anlayışı tamamen milli çıkarları üzerine kuruludur. Yıllardır süren ABD politikası bize dostça yaklaşmadı ki; adaylar dost olabilsin. Önemli olan ABD ile ilişkilerde menfaatlerimiz arasında optimal bir noktayı bulabilmektir. Milletlerarası hukuka göre, kimin haklı olduğu ve insan hakları kavramları milli çıkarlara göre şekil alır.

Demokrasiye saygı seçilmiş iktidarlara ve milli iradeye saygıdır. Ülkeleri hallaç pamuğu gibi atan, iktidarları çıkarları uğruna seçimsiz değiştirebilen, içişlerine pervasızca karışan, baskı kuran, çirkin pazarlıklar içine giren, değişik ülkelerde taşeron uşaklar ve işbirlikçiler bulan, sözde demokrasi mücahidi

ABD’nin çirkin yüzü birçok yerde kendini göstermiştir. İşine gelen terör örgütlerini destekleyen ve kullanan, işi biteni yok edebilen, aslında demokrasi ve özgürlük düşmanı, milli devletlere saygısız, BM’yi ve NATO’yu istediği gibi kullanan terörist devlet ABD başkanlık seçimine gidiyor. Her iki adayı da artık tanıyoruz. Biden’ın son küstahça verdiği beyanat dikkat çekicidir. Kendisi bir kısmı Kürt de olmayan bazılarını Ortadoğu’daki çıkarları için kullanmaya devam edeceğini, Türkiye’de iktidarı darbe ile değil; seçimle değiştirebileceğini iddia edebiliyor. Muhalefete tam destek verip yönetimi değiştireceğinden bahsediyor. Bu açıklama diplomatik nezakete uygun olmayan, saygısızca ve küstahça verilmiştir. Açık olarak Türkiye’nin milli bağımsızlığı, toprak bütünlüğü, demokrasisi hedef alınmıştır. Başta HDP hariç muhalefet partilerinin sesi daha da gür çıkmalı, hele yeni piyasaya çıkan bazı partilerin babalarından miras kalmış gibi ülkeyi açık artırmaya çıkarma çirkinliği bir tarafa bırakılmalı ve uygun üslupla bu dünya barışı için tehlikeli zat protesto edilmelidir.

Bizzat sayın Cumhurbaşkanı bölücü ve ırkçı terör örgütünün TBMM’deki temsilcisi olan parti dışındaki diğer parti liderlerini bir araya getirmeli, yıllardır süren kısır tartışmalar ve kayıkçı kavgası terkedilerek ortak güçlü bir açıklama yapılmalıdır.

 

Bu çirkin ifadeyi Aydınlar Ocağı olarak şiddetle protesto eder, Türkiye ile

dostluğu rafa kaldırmış olan ve asıl niyetini son yıllarda açıkça ortaya koyan

sözde müttefikimizi hayallerden kurtulmaya davet ederiz. Diğer bazı sivil

toplum kuruluşlarını da göreve ve tatil uyuşukluğundan sıyrılmaya çağırırız.