Yaş kış demeden zevkle yenebilen turşu yemeklerin yardımcı lezzetlerinin başında gelmektedir. Neşeli Günler filminde de gülerek izlediğimiz Adile Naşit ve Münir Özkul'un turşunun limon ile mi yoksa sirke ile mi yapılacağı tartışması geçmişten günümüze kadar gelmiştir. Hala bir kısım turşucular tarafından da tartışılmaya devam etmektedir.
Bidonun içine 4 tane atılınca turşular çıtır çıtır oluyor. 43 yıllık turşucunun sır gibi sakladığı muhteşem tarif
Türk sofralarının olmazsa olmaz yardımcı lezzetlerinden turşu yemekleri daha da lezzetli yapıyor. Kurduğunuz turşular hızlıca bozuluyorsa, tadı veya kıvamı istediğiniz gibi olmuyorsa bu tarif tam size göre.
Özellikle kuru fasulye ve pilavın yanında süper giden salatalık turşusu işin ehli olmayan kişiler tarafından kurulamayınca istenilen kıvamda olmuyor. Tam ağzınıza layık olan ve tadı damaklarınızda kalacak salatalık turşusunu 43 yıldır bu işi yapan Emin ustadan aldık.
İşte o çıtır çıtır turşusunu kurarken hayatei önem taşıyan tüm püf noktalarını sizin için kaleme aldık. Turşu kurma sürecinde en önemli faktör turşusunu kuracağınız sebzelerin muhakkak taze olması gerektiğidir. Çürümek üzere olan sebzeler turşunuzun istediğiniz gibi olmasına engel olacaktır.
Taze sebzelerin yanı sıra turşu bidonun içerisine bir kaç a6det nohut atlalısınız. Nohut hem turşunun uzun süre erimeden kalmasını sağlayacak hem de çürüme ya da küflenme gibi sorunları ortadan kaldıracaktır.
Sebzeler bidonüa güç kullanılarak dizilmelidir. Yani turşuyu bidona koyduktan sonra ellerinizle üstüne bastırmalısınız. Arada boşluk kalmayacak şekilde bidon içerisine konulması turşunun sertliğini koruyabilmesi açısından önemlidir.
Turşuyu koyduğunuz bidon ya da kavanozun kapağını sıkı sıkıya kapattığınıza emin olmalısınız. Aksi halde turşunuz fermante olamadan bozulacaktır.
SALATALIK TURŞUSU TARİFİ
Çıtır Çıtır Salatalık Turşusu Tarifi İçin Malzemeler
Turşuluk küçük salatalık
1 litrelik kavanoz
3-4 nohut
1,5 yemek kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı şeker
1 çay bardağı sirke
3-4 tane limon tuzu
3-4 tane sarımsak
Üzeri kapanacak kadar sıcak su
YAPILIŞI
Kavanozun dibine 3-4 tane nohut atalım. Salatalıkları dik şekilde dolduralım. Aralarına 3-4 diş sarımsak atalım. Üzerine 1,5 yemek kaşığı tuz, 1 tatlı kaşığı şeker, 1 çay bardağı sirke ve 3-4 tane limon koyalım.
Kavanoz kapakları yeni kapak olsun ve bir kap içinde üzerine sıcak su koyup, hazır edelim. Her kavanozu kaynamış sıcak su ile gömülecek dolduralım. Kapağını kapatıp ters çevirelim.
Üzerini temiz ve genişbir bez parçasıyla ya da huvluyla kapatalım ve 24 saat boyunca üzeri kapalı olarak hareket ettirmeden bekletelim. Karanlık ve serin bir yere kaldıralım. 15 gün beklettikten sonra tüketebilirsiniz.