Bilim insanları bakterilerin şehir kurduklarını keşfetti

Bilim insanları bakterilerin şehir kurduklarını keşfetti
Mikrokolonilerin nasıl meydana getirdiklerini öğrenmek için yapılan bir araştırma, bakterilerin tıpkı insanlar gibi kolonileştiğini ortaya çıkardı.

ABD’de bulunan Pensilvanya Üniversitesi’nde yürütülen yeni bir araştırma sonucunda bakteriler hakkında oldukça ilgi çekici bir bilgi ortaya çıktı. Araştırmada, ağzımızda bulunan bakterilerin insanlar gibi kolonileştikleri ortaya çıktı. Bakteriler de insanlar gibi şehir benzeri yapılarda yaşıyorlardı.

Birkaç noktada bulunan yalnız bakterilerin mikrokolonileri nasıl meydana getirdiklerini öğrenmek için yürütülen araştırmada bu kolonilerin belli bir gelişim şekli ve dinamiği İzlediği öğrenildi. Bahsettiğimiz gelişim şekli ve dinamik, insanların da koloni olurken izledikleri gelişim şekli ve dinamikle benzerlik taşıyor.

Araştırmayı yürüten bilim insanları, bakterilerin kolonilerinin büyümesinin mekansal ve yapısal özelliklerinin insanlardaki kentleşmede görülene benzer olduğu gerçeğiyle karşılaştı. Bakterilerin oluşturduğu ve insanlarla aynı düzeni taşıyan bu yapılara biyofilm adıyla hitap ediliyor.