Bilim insanları büyük tehlike taşıyor dedi. Kimsenin elinden düşmüyor ama sizi sağlığınızdan ediyor

Bilim insanları büyük tehlike taşıyor dedi. Kimsenin elinden düşmüyor ama sizi sağlığınızdan ediyor
Türkiye'de kullanımı Resmi Gazete kararıyla kullanımı ve satışı yasaklanan ancak buna rağmen insanların elinden düşmeyen elektronik sigaralardaki büyük tehlike ortaya çıktı. Rochester Üniversitesi Tıp Merkezi’nde (URMC) yapılan iki yeni çalışmada, elektronik sigara kullanımının zihinsel bulanıklığa yol açtığını ortaya koydu.

Popsci'de yer alan habere göre, elektronik sigara kullanan yetişkinler ve çocukların, elektronik veya normal sigara içmeyen akranlarına kıyasla düşüncelerini toplamada, hatırlamada veya karar vermede daha fazla zorluk yaşadıkları ortaya çıktı.

Amerika'nın Rochester Üniversitesi Tıp Merkezi’nde yapılan iki araştırmanın sonucuna göre, çocuklar elektronik sigarayı 14 yaşından önce kullanmaya başlarsa, zihin bulanıklığı yaşamaları daha muhtemel oluyor.

Yapılan diğer çalışmalarda, elektronik sigara kullanımı ile hayvanlardaki zihinsel zayıflama arasında bir bağlantı bulunduysa da; URMC’de çalışan araştırma takımı bu bağlantıyı insanlarda ilk defa gösteriyor.

Çalışmanın başında olan Dongmei Li, "Araştırmalarımız, elektronik sigara kullanımının tütün içmeye karşı güvenli bir seçenek şeklinde düşünülmemesi gerektiğini gösteren ve sayıları giderek artan bulgulara yenisini ekliyor” şeklinde konuştu.

886 BİNDEN FAZLE KİŞİYE SORULDU

Tobacco Induced Diseases ve PLOS One bültenlerinde yayımlanan çalışmalarda, 18.000’den fazla ortaöğretim ve lise öğrencisinin ABD Ulusal Gençlik Tütün Anketi’ne verdiği cevaplar ve 886.000’den fazla katılımcının ABD’deki yetişkinler üzerinde yapılan Davranışsal Tehlike Etmeni İzleme Sistemi adlı telefon anketine verdiği cevaplar analiz edilmiş. Her iki ankette de, sigara ve elektronik sigara alışkanlıklarının yanı sıra hafıza, dikkat ve zihinsel işlev sorunlarına yönelik benzer sorular sorulmuş.

ZİHİNSEL SORUNLAR YAŞIYORLAR

Her iki çalışmada da, sigara veya elektronik sigara kullanan kişilerin, yaştan bağımsız olarak daha fazla zihinsel işlev sorunu yaşadığı bulunmuş. Bu grubun ötesinde, sadece elektronik sigara kullanan veya sadece sigara kullanan kişiler de benzer oranlarda zihin bulanıklığı yaşadığını bildirmiş ki bu miktar, elektronik sigara veya sigara kullanmayan insanların bildirdiği orandan önemli ölçüde daha yüksek.

TÜRKİYE'DE 2020 ŞUBAT'TA YASAKLANDI

Yeni nesil tütün ürünleri olarak adlandırılan elektronik sigara ve nargile ile ısıtılmış tütün ürünlerinin ithalatı Cumhurbaşkanlığı kararıyla resmen yasaklandı. Fiili olarak zaten uygulanan yasak, Resmi Gazete'de yayımlanan kararla mevzuata girmiş oldu.