Bilim insanları ‘gün içinde bunu başaramazsınız’ acilen doktora başvurun diyerek açıkladı. Hayati önem taşıyor

Bilim insanları ‘gün içinde bunu başaramazsınız’ acilen doktora başvurun diyerek açıkladı. Hayati önem taşıyor
Bilim insanları tarafından gerçekleştirilen araştırmada bir dakikadan kısa süre içerisinde merdiven çıkmakta zorlanan insanların acil olarak doktora başvurması gerektiği bildirildi.

Son verilere göre dünyada, yılda en az 17 milyon 900 bin kişi kalp damar hastalıkları nedeniyle hayatını kaybediyor. Bilim insanları, kalp hastalığından şüphelenen kişilerin gün içerisinde kalplerini test etme imkânı olduğunu belirtiyor.

Popular Science’de yer alan habere göre Bir dakikadan kısa süre içerisinde dört kat merdiven çıkmak, kalp sağlığınızın iyi olduğunu gösteriyor. Avrupa Kardiyoloji Derneği’nin bilimsel konferansı Görüntülemenin En İyileri 2020’de sunulan bir araştırma böyle söylüyor.

Çalışmanın yazarı ve İspanya’daki A Coruna Üniversite Hastanesi’nde kardiyolog olan Dr. Jesus Peteiro, “Merdiven testi, kalp sağlığınızı kontrol etmenin kolay bir yolu” dedi. Peteiro, “Eğer dört kat merdiveni bir buçuk dakikadan uzun sürede çıkıyorsanız, sağlığınız ideal seviyenin altında demektir ve bir doktora danışmanız gerekebilir” şeklinde konuştu.

Bu çalışma, gündelik bir faaliyet (ör. merdiven çıkmak) ile bir laboratuvarda yürütülen egzersiz testinden elde edilen sonuçlar arasındaki ilişkinin incelenmesi amacıyla yürütülmüş. “Amaç, kalp sağlığını değerlendirmede basit ve ucuz bir yöntem bulmaktı” dedi. Dr. Peteiro, “Bu sayede hekimler, hastaları daha kapsamlı incelemeler için sınıflandırabilir” ifadelerini kullandı.

Araştırmada kullanılan toplam basamak sayısı 60 olarak belirtiliyor. Deneklerden, basamakları hızlı bir şekilde fakat koşmadan, ara vermeden çıkmaları istenmiş.

Kaynak: Popular Science

 

İlgili Haberler