Bilim insanları kansere umut olacak diyerek duyurdu

Bilim insanları kansere umut olacak diyerek duyurdu
Almanya' da bulunan Goethe Üniversitesi'nde görevli bilim insanları, ishali kesmek için kullanılan bir ilacın, saldırgan ve ölümcül kanser türü olan glioblastom (kötü huylu beyin tümörü) tedavisinde faydalı olabileceği bildirildi.

Science Daily'nin haberine göre, Frankfurt'ta bulunan Goethe Üniversitesi, saldırgan ve ölümcül kanser türü olan glioblastomda, ishalı kesen bir ilacın faydasının olabileceğini açıkladı.

ÇALIŞMA YAYIMLANDI

Goethe Üniversitesinde görevli bilim insanlarının diyare ilacı loperamid ile yürüttüğü çalışmanın bulguları, "Autophagy" dergisinde yayımlandı. 

Makalede, loperamidin insan hücrelerinde sağlıklıların dayanabildiği ancak kanserlilerin başa çıkamadığı bir duruma sebep olduğu, ilacın tümörlü hücrelerle etkileşime geçtiğinde bu hücrelerin, özyıkım komutu gibi hareket eden bir stres tepkisi verdiği ve sonunda öldüğü kaydedildi. 

Loperamidin işlettiği bu mekanizmanın, otofajinin doğal hücre süreciyle bağlantılı olduğu, bu sürecin ihtiyaç duyulmayan veya hasarlı bölümleri yıkıma uğratarak hücrenin sağlıklı kalmasına yardımcı olduğu belirtildi. 

İshal ilacının, bu sürecin yoğunluğunun artmasına yardım ettiği, tümörlü hücrelerinin bu durumla başa çıkamayıp kendilerine ölene kadar zarar verdikleri ifade edildi. 

GELECEK ADINA BİR UMUT

Bilim insanları, ilacın glioblastom hücrelerine karşı iyi sonuç alınmasını sağladığına, bulguların gelecekte glioblastom kanseri hastaların tedavisinde yeni yöntemler geliştirilmesine imkan tanıyabileceğine işaret etti.

GLIOBLASTOM NEDİR?

Glioblastom, beyin veya omurilikte oluşabilen primer kötü huylu beyin tümörüdür. Sinir hücrelerine destek sağlayan astrosit isimli hücrelerden meydana gelir. Glioblastom herhangi bir yaşta oluşabilir ancak sıklıkla ileri yaştaki yetişkinlerde ortaya çıkma eğilimindedir.