Bilim insanları korona salgınındaki önümüzdeki yeni tehlikeyi açıkladı. ‘Endişeliyiz’ diyerek uyardılar

Bilim insanları korona salgınındaki önümüzdeki yeni tehlikeyi açıkladı.  ‘Endişeliyiz’ diyerek uyardılar
Imperial College of London’da gerçekleştirilen bir çalışmada, koronada bağışıklığın hızla düştüğü ve bu nedenle salgının yükseliş için tam zamanında olduğu belirtildi. Bilim insanları 'endişeliyiz' diyerek ikinci kez enfektelerde artış yaşanacağının uyarısında bulundu.

NTV’de yer alan habere göre korona virüs salgını başta Türkiye olmak üzere tüm Avrupa ülkelerinde insan hayatını derinden etkilemeye devam ediyor. Bilim insanları bir yandan korona salgınını sona erdirmek için çalışmalarına devam ederken, bir yandan da salgının ilerleyişini durdurmak için çalışmalara devam ediyor.

AYNI ENFEKSİYONDA DEVREYE GİRİYOR

Bu kapsamda, Imperial College of London tarafından yapılan yeni bir çalışmada ise halkın ne kadarının korona virüse karşı antikor ürettiğine bakıldı. Antikorlar, vücudun herhangi bir zararlı patojen (virüs ya da bakteriler) ile karşılaştığında bağışıklık sistemi tarafından hastalıkla savaşmak için üretiliyor. Kandaki antikorların varlığı, kişinin aynı enfeksiyonla tekrar karşılaştığında ondan korunabileceğini düşündürüyor.

BAĞIŞIKLIK HIZLA DÜŞÜYOR

Ancak, araştırmacılar, vakaların tırmanışa geçtiği son üç ayda korona virüs bağışıklığına sahip olan insanların sayısının hızla düştüğünü ortaya koydu. REACT-2 adı verilen çalışma kapsamında İngiltere'de rastgele seçilen 350 binden fazla kişiye antikor testi yapıldı.

YÜZDE 26 AZALDI

Sonuçlarda, haziran ile eylül ayları arasında Covid-19'a yakalanan kişilerde antikor düzeyinin yüzde 26 azaldığı görüldü. Bununla birlikte araştırmada, haziran ayı sonu ile temmuz ayı başında her bin kişiden yaklaşık 60'ında antikorlara rastlanırken bu sayının eylül ayında her bin kişide 44'e düştüğü ifade edildi.

Bu durum, yaz ve sonbahar arasında Covid-19'a karşı antikor taşıyan kişi sayısının dörtte birden fazla oranda azaldığı anlamına geliyor.

YENİ ENFEKTELERDE ARTIŞ BEKLENİYOR

Bununla birlikte, araştırmada Covid-19'u yenen 65 yaş üzeri yaşlılar ile semptom göstermeyenlerin antikor düzeylerinde daha büyük düşüşler olduğu bildirildi. Öte yandan, yandan, sağlık çalışanları arasında antikor taşıyanların sayısının nispeten fazla olmasının, bu kişilerin sık sık virüse yakalanmasıyla bağlantılı olabileceği ifade edildi. 

Çalışmanın yazarlarından  Grahan Crooke, “Veriler, incelendiğinde, nüfusta bağışıklığı olan insanların sayısının düşmekte olduğu görülüyor. Bu durum ise yeniden enfete vakaların artacağını düşündürüyor” ifadelerini kullandı.

Kaynak: NTV