Bilim insanları uyku kalitesini böyle ölçecek!

Bilim insanları uyku kalitesini böyle ölçecek!
Çinli bilim insanları, uyku kalitesinin ölçülmesi için yeni bir yöntem buldular. Araştırmacılara göre artık uyku kalitesini ölçme işlemi, yalnızca iki saniyelik bir test ile belli olacak.

Pekin’deki Çin Bilimler Akademisi’nden bir araştırma ekibi, insanların yürüyüşlerinden ne kadar iyi uyuduklarını belirleyebildiklerini açıkladılar. Çinli bilim insanlarının araştırmasını anlatan makale, çevrimiçi bir bilim dergisi olan PLOS One’da yayınlandı. Psikoloji Enstitüsü’nden Zhu Tingshao, makine öğrenme algoritması ve bir video oyun çevre birimi yardımıyla uykunun yürüyüşe olan etkisini belirlemek için bir yöntem geliştirdiklerini açıkladı. 

Zhu ve ekibi, uykusuz kalan insanların baş ve omuzlarından öte kalça ve bacaklarının uykusuzluğa dair daha açık veri verdiğini belirledi. Araştırmacılar, geliştirdikleri yöntemin, büyüyen bir sağlık problemi olan uykusuzluğun ölçülmesinde etkili bir yöntem olacağını iddia ediyorlar.

Kötü uyku kalitesi, obeziteden, iş kazalarına ve hatta kalp krizine kadar bir çok durumun tetikleyicisi olabilir. Çin’de devlet hastaneleri tarafından geçen yıl yapılan bir anket, Çin’in nüfusunun yaklaşık dörtte birinin uyku güçlüğü çektiğini belirledi. ABD gibi başka ülkelerdeki araştırmalar da insanların yaşadığı benzer sorunları ortaya çıkarıyor. 

İnsanların uyku durumunu ve uyku kalitesini ölçmek için akıllı saatler, akıllı bileklikler, beyin dalgası monitörü veya bir hastanede MRI taraması kullanılabilir. Ama tüm bu ölçüm çözümler için insanların iş birliği içerisinde olması gerekir. 

PLOS ONE’da yayınlanan araştırmadan önce yapılan araştırmalar, yetersiz uykunun yürüme hızına olan etkisini ortaya çıkarmıştı. Ancak araştırmacılar, yüzüme hızı ile yetersiz uyku arasındaki ilişkinin pratik kullanım için yeteri kadar veri ortaya çıkarmadığını belirlediler. 

Buna karşılık Çin’de yapılan son araştırmada Zhu ve ekibi, geliştirdikleri sistemin, insan vücudunun tüm büyük eklemlerinde yer alan 360 çeşit hareketi izleyebileceğini iddia ediyor. Zhu ve ekibi yürüyüş verilerini toplamak için Microsoft’un oyun konsolu Xbox’ın hareket sensörü eklentisi Kinect’i kullanmak istedi. Hareket sensörü üzerinde yapılan deneylerden sonra, sensörlerden iki tanesinin, yürüyüş takibi sisteminin “gözleri” olarak belirlendi.