Bilim insanları ‘yaşam besinleri’ dedi ve ekledi: Bunları buzdolabından sakın eksik etmeyin! Cildi bile güzelleştiriyor
11 Kasım 2020 / 17:46
Doktorlar, her yaş grubunda protein içerikli besinlerin önemli olduğunu ancak 50 yaş üstündeki insanların protein ağırlıklı besinlere daha fazla ağırlık vermesi gerektiğini belirtiyor. Bunun nedeni ise yaş ilerledikçe protein ağırlıklı besinlerin cildin sarkmasını, işitme kayıplarını ve bağışıklığı güçlendirmesi.
1 /14
Doğal beslenme alışkanlığı genellikle ileri yaşlarda başlıyor. Özellikle fast food tipi beslenme şeklinin yaygınlaşmasının ardından patates ve diğer karbonhidrat içeren besinlere ilgi arttı. Ancak uzmanlar protein ağırlık beslenmenin hala çok önemli olduğunu vurguluyor.
2 /14
Sağlıklıyız. com’da yer alan habere göre 50 yaşın üzeriyseniz eskisinden daha fazla yemelisiniz. Bunun nedeni, vücudunuzun kas yapmak ve korumak için protein kullanma konusunda eskiden olduğu kadar iyi olmamasıdır. Protein sadece kaslarınızı korumakla kalmaz, aynı zamanda şu noktalara da yardımcı olabilir ;
3 /14
Cildi güçlendirmekVücudunuzun hastalığa karşı savunmasını güçlendirinYaşlandıkça işitmeye devam edin
4 /14
Günlük ne kadar proteine ihtiyacımız var ?Yetişkinler için önerilen günlük miktar:1 orta boy tavuk göğsü1 su bardağı yoğurt ve2 yemek kaşığı fıstık ezmesi
5 /14
Kas kaybınız varsa daha fazlasına veya böbrek hastalığınız varsa daha azına ihtiyacınız olabilir.
6 /14
Kümes hayvanları ve yumurtaTavuk bir çoğumuz için vazgeçilmezdir. Ucuz, hızlı pişer ve porsiyon başına 25 gram protein içerirler. Yemekten sıkıldınız mı? Hindi göğsü deneyebilirsiniz. Büyük bir yumurtada 6,24 gram protein ve sadece 71 kalori vardır. Aynı zamanda 184 mg kolesterol içerir. Yüksek kolesterolünüz, kalp hastalığınız veya şeker hastalığınız varsa, doktorunuza veya diyetisyeninize yumurta konusunu danışın. Ya da sadece yumurtanın beyaz kısmını yiyin.
7 /14
Deniz ürünleriBalıkları sevmediğini düşünen bazı insanlar bile somon balığını çok sevebilir. Porsiyonda 29 gram protein içerir. Ayrıca doymuş yağ oranı düşük ve kalp sağlığına uygun, beyni güçlendiren Omega-3 yağ asitleri bakımından yüksektir. Somon size göre değilse Ton balığı, Sardalya veya Alabalık da aynı faydaları sağlayacaktır.
8 /14
Soya fasulyesiVejetaryenler ve veganlar bu sırrı yıllardır biliyor. Soya fasulyesi çok fazla proteine sahiptir ve soya sütü, neredeyse her çeşit süt kadar protein içerir. Soya fasulyesi bir tür bitki östrojeni içerir. Hormon tedavisi görüyorsanız veya meme kanseri olduysanız, soya takviyeleri veya tozları kullanmadan önce doktorunuza danışın.
9 /14
Sebzeler ve fasulyeFasulye, bitki bazlı protein ana kaynağıdır. Bir fincan fasulye 15 gram veya daha fazla protein içerebilir. Fasulye aynı zamanda harika bir lif kaynağıdır. Doyurucu ve kalp dostudur. Diğer sebzeler de yararlıdır. Bir fincan bezelyede 8,5 gram protein veya orta pişmiş patates de ise 4,5 gram vardır.
10 /14
Kuruyemiş Kabuklu yemişler, tohumlar ve fıstık ezmeleri, çok miktarda proteini küçük ve kullanışlı birpaket halinde sunar. Aşağıdakilerden 8 gram protein alabilirsiniz:2 yemek kaşığı fıstık ezmesi¼ fincan badem? fincan fıstık veya kaju½ fincan ceviz
11 /14
Kuruyemişlerin kalorisi yüksektir. Ancak bir çalışma, diğer atıştırmalıklar yerine küçük miktarlarda kuruyemiş yemenin aslında kilo alma olasılığınızı azaltabileceğini gösterdi. Haftada bir kaç kez yemek de kalp krizi riskinizi azaltır.
12 /14
Kırmızı etKırmızı et kötü bir üne sahiptir ancak yemeyi sevenler için ara sıra dana veya kuzu yemenin bir sorunu yoktur. Bir porsiyon kırmızı et size 22 gram protein sağlar. Sığır filetosu veya bonfile gibi yağsız türleri tercih edin. Porsiyon miktarınıza da dikkat edin.
13 /14
Süt ve süt ürünleriBir fincan yağsız süt içmek günlük 8 gram protein almak demektir. Ya da 20 grama kadar bir kap yağsız yoğurtla açlığınızı yatıştırabilirsiniz. Günde üç porsiyon yağsız veya az yağlı süt ürünleri tüketmek, kemiklerinizi güçlendirecek ve kas kaybını yavaşlatacaktır. Bitki bazlı bir beslenme uygularsanız veya sütü sindiremiyorsanız soya sütü iyi bir protein seçeneğidir (fincan başına 6,3 gram). Badem, hindistancevizi ve pirinç sütlerinin tümü 1 gram veya daha az protein içerir.
14 /14
Kaynak: Sağlıklıyız.com
Bunlar da İlginizi Çekebilir