“Bilim kurulu ölüm oranında hata yapıyor, gerçek ölüm oranı yüzde 7”

“Bilim kurulu ölüm oranında hata yapıyor, gerçek ölüm oranı yüzde 7”
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceylan, Bilim Kurulu’nun korona virüsten hayatını kaybedenlerin oranı konusunda hata yaptığını söyleyerek, gerçek ölüm oranının yüzde 7 olduğunu söyledi.

Mehmet Akgün / YENİÇAĞ – ÖZEL HABER

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu’nun ölüm oranlarını hesaplama da yanlış yaptığını söyleyen Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceylan, “Ölüm oranı konusunda bir hata yapılıyor. Bilim Kurulu’nun salgının yayılma oranını açıkladığı rakamlar yüzde 1.58, pandemide ölüm oranı bugünkü toplam vaka sayına ölüm sayısını bölerek hesaplanmaz. Ortalama belirtilerin başlamasıyla ölüm arasındaki süre kadar geriye gidilip o andaki vaka sayısıyla hesaplanır. Böyle hesapladığınız zaman Türkiye’deki ölüm oranı yüzde 7 civarında” dedi.

Virüsün başka bir mutasyona uğramadığını söyleyen Ceylan, “Bu farklı düşüncenin nedeni Çin’in salgının başladığı tarihlerde yaptığı açıklamalara dayanıyor. O dönemde çocuk vaka çok azdı bu nedenle hastalık çocuklarda ağır seyretmiyor ve ölüme neden olmuyor dendi. Fakat daha sonraki açıklamalarda yetişkinleri etkilediği kadar olmasa gençleri ve çocukları da etkilediğini gördük. Hastalık yaş ilerledikçe daha ağır seyrediyor. Ancak bu bütün çocuklarda hafif seyredecek anlamına gelmiyor. Yatan vakalarda da gördük ki yoğun bakımda yatması gereken çocuklar da var. Oranı tabii ki yetişkinlere göre daha düşük. Virüsün bulaşması konusunda ise yaş önemli değil. Herkese bulaşıyor” ifadelerini kullandı.

Ölüm tahminlerini yapmanın ancak kehanet olacağını ve bunu hiç kimsenin bileyeceğini dile getiren Ceylan, “Burada en kritik nokta halkın önerilere ne kadar uyacağına bağlıdır. Salgının boyutunu, ne kadar süreceğini hepsi o belirleyecek. Ancak ölüm oranı konusunda bir hata yapılıyor. Örneğin bilim kurulunun salgının yayılma oranını açıkladığı rakamlar yüzde 1.58, pandemide ölüm oranı bugünkü toplam vaka sayına ölüm sayısını bölerek hesaplanmaz. Ortalama belirtilerin başlamasıyla ölüm arasındaki süre kadar geriye gidilip o andaki vaka sayısıyla hesaplanır. Böyle hesapladığınız zaman Türkiye’deki ölüm oranı yüzde 7 civarında” diye konuştu.

Yaz aylarında virüsün yok olacağı açıklamalarına da açıklık getiren Ceylan, “Bu açıklamalar iki gerekçeye dayandırılıyor. Bu gerekçelerden biri yazın gelmesiyle insanların daha çok dışarı çıkarak, kapalı yerlerde bir arada bulunmayacak olması, ikincisi de virüsün sıcak ortamda ölecek olması. Birincisi fark etmeyecek, insanlara zaten dışarı çıkmayın diyoruz. Hava sıcaklığının Covid-19’a etkileri hakkında Hong Kong’da bir çalışma yapıldı. Bu çalışmada gördük ki hava sıcaklığı 22 dereceden 32 dereceye çıktığında virüs ancak yarı yarıya yaşayabiliyor. En fazla virüsün bulaşma hızı biraz azalır. Yani salgın durmayacak en fazla yayılım hızı azalabilir. Önlemler devam edecek diyebiliriz” ifadelerini kullandı.