Bilim Kurulu toplantısı sona erdi: Sağlık Bakanı Fahrettin Koca konuştu

Bilim Kurulu toplantısı sona erdi: Sağlık Bakanı Fahrettin Koca konuştu
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın başkanlığındaki Bilim Kurulu toplantısı sonra erdi. Toplantı sonrası Fahrettin Koca'nın alınan kararlarla ilgili açıklamalar yaptı.

Bilim Kurulu Toplantısının ardından Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, ekranların karşısına geçti.

Bakan Koca'nın açıklamalarından satır başları şu şekilde:

"Alışkanlıklarımızın kabullenmekte zorlanacağı bir gerçek var. Virüsten tam olarak kurtulacağımız tarihi bilmiyoruz. Bu öngörülebilir olsaydı, riske karşı mücadelenin tam olarak sonuçlanması beklenirdi. Bütün dünyada da bilim insanları uyarıda bulunuyor.

Risk hala dolaşımda virüsü kimin taşıdığının bilinmiyor. Ölü sayısının azalması risk azaldı demek değildir. Size bayram günleri için veremediğim haberleri sonrası için verebilirim. Bayramı dikkatli geçirmeliyiz. Bu bayramı eski bayramlar gibi kullanırsak virüsün yayılması tekrar tırmanabilir. Ailelerimiz için en güzel sözleri düşünüp arayalım. Bayramdan sonraki günler daha özgür olacak. Tedbirlere uyarak yaşayacağımız daha geniş bir sosyal hayatımız olacak.

"VATANDAŞLARIMIZ DENETLEYEN TARAF DA OLACAK"

Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da başarımızın büyük ortağı olacağınıza inanıyorum. Bakanlığımız bu günlerde kontrollü sosyal hayat için girişimlerde bulunuyor. Kültür – Sanayi -Ticaret – Ulaştırma -İçişleri ve Adalet Bakanlığı ile ortak çalışmalar yaptık.

Rehberlerimiz hazırlanmış durumda. Vatandaşlarımızı kontrollü sosyal hayat döneminde mücadele eden taraf değil denetleyen taraf da olacak. İş yerlerinin kontrolü Hayat Eve Sığar uygulamasından denetlenecek. İş yerlerinin girişlerine bilgilendirme afişleri aşılacak. Kullanıcı sayısı 10 milyonu aşan bu uygulama rehberiniz olacak. Gideceğiniz yerlerde karşılaşacağınız riski görüp tedbir alabileceksiniz.

Covid-19 pandemisi sadece sağlığı değil, çalışma sosyal hayatın tamamında tedbir zorunluğu getirecek. Dünya bir gerçeği idrak etti. Her işin başı sağlık cümlesi önemlidir. Sağlık yatırımları sosyal refahın şartıdır. BU bayram söz, sarılmanın yerini alacak. Bu bayram büyüklerimizle bir araya gelemiyoruz. Ama yakınlıkları ifade etmenin yolları sayısız. En güzel kutlamaları almanızı diliyorum."

“MOBİL UYGULAMA GİRİŞ KARTI OLACAK”

"Mobil uygulamanın bir diğer fonksiyonu da şudur; bireyler risk taşımadığını, hasta veya temaslı olmadığını bu uygulama aracılığıyla gösterebilecek.

Uçağa binerken bu uygulama serbest giriş kartı olacak. Ulaştırmada bu bilgi bizlerden göstermemiz istenecek.

Bu bilgi sosyal hayata katılım söz konusu olduğunda özel bir bilgi değildir. Bu uygulamaya öncelikle şehirler arası uygulamaya geçiyoruz. Alacağınız kodu kullanarak uçak ve tren seyahati yapabileceksiniz."

SORU-CEVAP

"(Sağlık turizmi) Bu süreçte kontrollü bir şekilde yapmayı amaçlıyoruz. Sağlık turizmi sezonunu erken başlattık. Pandeminin daha minimal olduğu ülkeler başta olmak üzere 31 ülke için unu başlatıyoruz. Gerektiği durumda Charter seferleri de düzenlenebilir olacak.

Diyaliz hastalarının sorun olduğunu biliyoruz. Her bir hastanede 100 yatak onlara ayrılacak. İstanbul’da yoğun bakım sorunu olduğunu biliyor. Başakşehir Şehir ve Yeşilköy hastaneleri bu ihtiyacı karşılayacak."

"(R0 değeri) R değeri olarak söylediğimizde, geçen bir değer söylemiştim. Bugün itibariyle R0 oranının 0,72 olduğunu söyleyebilirim. Bulaşıcılık hızının azaldığını söyleyebilirim."

"(Öğrenciler maskeyle mi sınava girecek) Bütün öğrencilerimizin maskeyle sırasına oturması istenecek. Mesafe koruna biliyor ise o durumda maskesini çıkarmasını öneriyoruz."

"(Yeni test çalışmaları) Şu dönemde daha çok üzerinde durduğumuz, antikor testinin yapılabilir olmasını önemsiyoruz. Çünkü bu testin yüzde 100 doğruluk payı olduğunu biliyoruz. Gelişmeler oldukça paylaşmış oluruz. Organize Sanayi Bölgelerinde 50 bin test yapıldı. Önümüzdeki dönemde sadece semptom olanlara değil herkese test yapılacak."

"(65 yaş üzerine seyahat izni) 65 yaş üzeri bu dönemde en çok fedakarlığı gösterdiler. Gençlerimiz de oldu tabi. Herkes yapması gerekenleri yaptı. Sayın Cumhurbaşkanımızla da görüştüm 65 yaş üzeri büyüklerimize müjdemiz olacak. 65 yaş üzeri büyüklerimizi memleketlerine gitme noktasında sabit bir yere gidecekse ve sağlık sorunları yoksa, 1 aylık tek yönlü gidiş olmak kaydıyla bir izin durumu yarından itibaren söz konusu olacak. Yanlarında iki kişi de büyüklerimize eşlik edecek."

"(Virüs etkisini yitiriyor mu) Türkiye’de salgının etkisinin azaldığını çok rahat söyleyebiliriz. Virüsü tanıdığımızı söyleyebiliriz. Biz farklı bir tedavi yöntemi uyguladık. Bunu Dünya Sağlık Örgütü de biliyor. İlk başta uygulanan algoritmayı değiştirdik. Hastanedeki yoğun bakımdaki hastaların azaldığını gördük. Bu da artmaya devam ediyor. İlaca erken başlama durumunda fayda gördük. Bununla ilgili de yayın yapma konusunda ciddi çalışmalar var. Dünyanın hiçbir ülkesi bunu yaşamadı. Bu kadar hasta sayısına rağmen yoğun bakım doluluk oranımız yüzde 65’i geçmedi. Dünya ülkeleri hasta yatıracak yatak bulamadı."

"(İkinci Dalga) İkinci dalga riski şu dönemde düşünmüyoruz. Sokağa çıkma yasağı sonrası oluşan yoğunlukların sonucunu bir iki hafta sonra görüyoruz. Vaka sayılarındaki artış gözle görülür durumda. Ama bu kontrollü. Daha sonra düşüşün yaşadığının görüyoruz. Hareketliliğe rağmen maske ve mesafeye dikkat edersek daha iyi olur. Kontrolü elden bırakmamak gerekiyor."

"(Aşı çalışmaları) Erciyes’teki çalışmayı biliyoruz. Benzer başka çalışmalar da var. Türkiye’deki birkaç çalışma hayvan deneyine geldi. Aşı 3-4 ayda gündeme gelebilecek bir durum değildir. Bu en erken 8-10 aylık zaman diliminden önce alacağını düşünmüyoruz. Bu konuda en önde olan ülke Çin. İnsan deneylerine geçtiklerini biliyoruz. Türkiye’deki hayvan deneyi çalışmaları 2-3 ay daha devam eder. Bu konuları daha somut bir şekilde açıklamak istiyorum. Daha somut adımlar atıldıktan sonra. Aşı hassas bir konu. Hayvan deneylerinden sonuç alınamayabilir, İngiltere’de olduğu gibi."