Bilim Kurulu Üyesi Hasan Tezer'den maskeler için çok kritik açıklama. Koruyup korumadığı böyle anlaşılıyor

Bilim Kurulu Üyesi Hasan Tezer'den maskeler için çok kritik açıklama. Koruyup korumadığı böyle anlaşılıyor
Sağlık Bakanlığı Korona virüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Hasan Tezer, salgın sürecinde kullanılan maskelerinin kaliteli olup olmadığını anlamanın yöntemini açıkladı. Prof. Dr. Tezer, "Maske alırken bir tanesini makasla ortadan kesip, ortadaki filtre görevi gören katmanı değerlendirilmesini önererek, "Kolayca yırtılabiliyor mu, o filtre yapısı nasıl, bunu değerlendirebilirler." diye konuştu.

Sağlık Bakanlığı Korona virüs Bilim Kurulu üyesi ve Gazi Üniversitesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Hasan Tezer, salgın sürecinde kullanılan maskelerin kalitesinin ortadaki filtre görevi gören katmanı değerlendirilmesini önerdi.

"İKİ BEZİN ORTASINA BAKILMALI"

Prof. Dr. Hasan Tezer, "Kolayca yırtılabiliyor mu, o filtre yapısı nasıl, bunu değerlendirebilirler. Eğer ki filtre yapısı iyi olan bir maskeyse zaten yırtılma gerçekleşmeyecektir. İki bezin ortasında olan kısma bakabilir, maskemizin kalitesini kendimiz değerlendirebiliriz" diye konuştu.

a38b6f1d47e75a88d99db15a2ecbde72.jpg

"MASKELERİN KULLANIMI 2-3 GÜNLÜK DEĞİLDİR"

Prof. Dr. Tezer, maskelerin tek kullanımlık olduğunu belirterek, "Kirlendiğinde ya da ıslandığında atacaksınız. 3 gün boyunca aynı maskeyi takan, evde kenara koyup, ertesi gün tekrar takan insanlar olduğunu duyuyoruz. Böyle bir şey yok. Maskelerin kullanımı 2-3 günlük değildir, 3-4 saat kullanabilirsiniz. Hastane gibi yoğun bir ortama girdiyseniz hastaneden çıktıktan sonra eve geldikten sonra hemen onu atmanız gerekiyor. Kalabalık bir yere girdiniz, eve geldiniz, yine atmanız gerekiyor. Maskelerin dış yüzeyleri en fazla virüs ile temas eden yüzeyler. Siz fark etmeden biri yanınızdan geçerken aksırabilir, öksürebilir maske sizi koruyacaktır; ama virüs yüzeyde kalacaktır" diye konuştu.

"MASKE YÜZDE 100 KORUMAZ"

Ortada filtre görevi gören yapı yoksa maskelerin koruyuculuğunun azalacağını söyleyen Prof. Dr. Tezer, "Maske bizi yüzde 100 korumaz. Mesafe kuralına uymazsak ve bu süre 15 dakikadan uzun sürer ise her iki tarafta maske olsa da yine bulaştırıcılık kaçınılmaz olacak" dedi.

 

İlgili Haberler