Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Pınar Okyay'dan şok açıklamalar. Görüş bildirmedik yasakların bilimsel tarafı yok

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Pınar Okyay'dan şok açıklamalar. Görüş bildirmedik yasakların bilimsel tarafı yok
Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Pınar Okyay, katıldığı bir canlı yayında çarpıcı sözler sarf etti. Okyay, “Açılmayla ilgili görüş bildiremedik, yasakların hiçbir bilimsel tarafı yok” dedi.

Sağlık Bakanlığı Korona virüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Pınar Okyay, Habertürk’te Fatih Altaylı’nın sunduğu Teke Tek programında çarpıcı sözler sarf etti. Bilim Kurulu üyelerinin 1 Haziran sonrasını bilmediğini söyleyen Okyay, “Bu açılmayla ilgili görüş bildiremedik. Bizim de yapılanmış şekliyle haberimiz oldu” diye konuştu.

"BİLİM KURULU BU KONUDA NE FÜŞÜNÜYOR?"

Altaylı’nın, “Bana mantıksız gelen uygulamalar var. Kendi aracınızla gitmek yasak tek başınıza ama 50 kişiyle aynı otobüste gitmek serbest gibi… Bazı yasakları niçin İçişleri Bakanlığı kararlaştırıyor da Sağlık Bakanlığı ya da Bilim Kurulu kararlaştırmıyor gibi… Bilim Kurulu bu konuda ne düşünüyor?” sorusuna Okyay şu yanıtı verdi:

ALMANYA VE GÜNEY KORE ÖRNEĞİ

“Aslında salgının yönetimi hükümet içindeki ana sorumlusu her zaman Sağlık Bakanlığı olmalıdır. Bütün dünya örnekleri de böyle. Almanya’ya baktığınız zaman bir karar açıklanması gerekiyorsa, Spahn (Almanya Sağlık Bakanı) çıkıyor ya da devlet başkanları Merkel açıklıyor. Güney Kore bunu, Sağlık Bakanı günde 2 kez açıklamalar yaptı.

SALGIN KRİTİK DÖNEMDE

Salgının kritik döneminde… Örneğin İngiltere’nin şu anda kapsamlı “Baharda Covid’i karşılama planı” diye çok büyük bir şeyi var. Ama tek bir bakanlık açıklamıyor. “Kabine ofisi” denen bir bölümleri var oraya gittiğinizde 48 sayfalık büyük bir doküman, 4 tane koşul olursa, aşılar sağlanırsa, etkin olursa vs. gibi…
İşte bugünler de onların da duyduğumuz gün gün.. Yani biz mesela biz 1 Haziran sonrasını bilmiyoruz, yarın belki bir şeyler açıklanacak bugünden 1 Haziran sonrası için senaryolarımızı en baştan ta bu işi kurgularken bilmek durumundayız.”

ALKOL YASAĞI

Altaylı’nın “Bilim Kurulu bilmiyor mu ne olacağını?” diye araya girmesi üzerine Okyay şöyle devam etti:

"BİZİM DE AYNI ŞEKİLDE HABERİMİZ OLDU"

“Bilim Kurulu toplumda salgın yönetimi… Bilim Kurulu’ndayım ben biliyorsunuz… Bu açılmayla ilgili bir görüş bildiremedik. Çünkü bu kararlar, bizim de bu şekilde yapılanmış şekilde haberimiz oldu.

SAĞLIK BAKANLIĞINA SUNULDU

Daha önce 100 bindeki rakamları da içeren toplumdaki yükün okulların açılmasını anlamında nasıl değerlendirmesi gerektiği dünya örnekleriyle bizim kendi alt grubumuz bir rapor hazırlayarak Sağlık Bakanlığı’na sunmuştu. Ama Bilim Kurulu, gerçekten bilimsel danışma kurulu şeklinde… Belli sınırlılıklar içinde çalışabiliyor. Yani biz, bizden istenmeyen şeyler konusunda rapor ve görüş oluşturuyoruz. Çünkü halk sağlığı konusunda görüşlerimiz ve müdahalelerimiz oluyor. Ama bakanlık sonuçta götürdüğü yer, açıkçası bir yürütme erki, o erkten bu şekilde kararlar çıkıyor. Bunların herhangi bir yerde gerekçeleri de yok. Biz bunu 17 günlük kapanmada da konuştuk Fatih Bey. Şu alkol yasağını, kadınların hijyenik ped alamaması, kurşun kalem alınmaması gibi pek çok yasakla karşı karşıya kaldı Türkiye. Açıkçası bunların hiçbir bilimsel tarafı yok. Bilim insanı olarak bunun arkasında durmak ya da savunma gibi bir durum olması mümkün değil.”

DAHA ÖNCE NE DEMİŞLERDİ?

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Pınar Okyay, Bilim Kurulu’nun danışma görevi üstlendiğini hatırlattı. Peki devlet yetkilileri daha önce bu konuda ne demişlerdi?

17 Nisan 2020 tarihinde basın toplantısı yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Bilim Kurulunun bir tavsiye kurulu olduğunu unutmayalım. Karar mercii değil” ifadelerini kullanmıştı. Ancak 27 Kasım 2020’de bir cuma namazı sonrası kameralar karşısına geçen AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Bu işin biliyorsunuz birinci derecede sorumlusu Bilim Kurulu. Bilim Kurulu her türlü hazırlığı, çalışmayı yürütüyor” diye konuşmuştu.