Bilim Kurulu Üyesi Tevfik Özlü kendini tutamayıp gerçeği açıkladı, Cumhurbaşkanı Erdoğan da açıkladı ama kimse fark etmedi

Bilim Kurulu Üyesi Tevfik Özlü kendini tutamayıp gerçeği açıkladı, Cumhurbaşkanı Erdoğan da açıkladı ama kimse fark etmedi
Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, "İkinci bir pik yaşıyoruz. Kışa doğru bu artışın devam edeceği görülüyor. Baktığımız zaman hasta ve ağır hasta sayılarımız artıyor. Bazı illerde hastane doluluk oranlarında artış var." dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan da dün yaptığı konuşmada, “Bu yeni dalgayı da kırdığımızda önümüzde aydınlık bir gelecek bizi bekliyor” demişti.

Sabah’tan Özgür Özdemir’in haberine göre, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de vaka sayılarında güz mevsiminde tekrar bir artış olduğunu ifade eden Sağlık Bakanlığı Korona virüs Bilim Kurulu Üyesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Farabi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, "İkinci bir pik yaşıyoruz. Kışa doğru bu artışın devam edeceği görülüyor. Bu bakımdan tedbirlerde artışa ihtiyaç duyuldu. Gerçekten baktığımız zaman hasta ve ağır hasta sayılarımız artıyor. Bazı illerde hastane doluluk oranlarında artış var" dedi.

TEDBİRLERİ BULAŞMAYI AZALTACAKTIR

Tedbirlerin bulaşmayı azaltacağını ifade eden Özlü şunları kaydetti:

Sorun bu şekilde giderse tabi ki kontrolden çıkabilir bakımdan süreci kontrol altında tutmamız gerekiyor. Bu bakımdan yeni tedbirlere ihtiyaç duyuldu. Bu yeni tedbirler önemli ölçüde bu bulaşmayı azaltma potansiyeline sahip. Çünkü son zamanlarda virüs kalabalıklaşmadan bulaşıyor. Özellikle bulaşmanın en yoğun olduğu konu kalabalıklaşma, insan hareketliliğidir. Bu tedbirler de insan hareketliliği ile karşılaşmayı dolayısıyla bulaşmayı azaltacaktır. Aşağı yukarı nüfusun 30 milyonunu kapsayan sokağa çıkma kısıtlaması getirildi.

OLUMLU YANSIMASI OLACAKTIR

20 yaş altı ve 65 yaş ve üstü için, okulların kapatılması da bu bağlamda aynı etkiye sahip. Kıraathaneler, kahvehaneler, spor merkezleri ve birçok lokaller kapanıyor. Buralardaki bulaşma da önlenmiş olacak. Restorant ve kafelerde de paket servisine geçildi. Buralarda bulaşma çok oluyordu. Bu kısıtlamalarla buralarda bulaşma azalacak. Genel itibariyle hafta sonları da yine sokağa çıkma sınırlandırıldı. Bunun da olumlu yansıması olacaktır. Bu tedbirler umarım vatandaşımız tarafından doğru algılanır. Burada bir risk artışı olduğunu ve çok dikkatli olmamız gerektiğini anlıyor olmamız lazım. Ve bizde bireysel olarak sorumluluğumuzun gereğine uygun davranmamız lazım ki bu tedbirler işe yarasın.

SOKAĞA ÇIKAMIYORUZ DİYE EVLERDE BİR ARAYA GELMEYELİM

Sokağa çıkamıyoruz diye evlerde bir araya gelirsek, konu komşu, eş dost, akraba oturmaları evde yeme içme, ziyafet, sohbet olursa bu tedbirlerin etkisi tabi ki by pass edilmiş olur. O zaman istenilen sonuca ulaşılamayabilir. O bakımdan bu dönemde kendi hali halkımızla kalmamız lazım. Maske, mesafe ve temizliğe dikkat etmemiz lazım. Olabildiğince dışarıya kalabalığa karışmamak, evde vakit geçirmek, hane halkımızla olmak en güvenli olanıdır.

10 GÜN İÇİNDE SONUÇLARINI GÖRÜRÜZ

Bunları yaparsak daha kötü bir noktaya evrilmeden bu ikinci pik'i tekrar inişe geçirebiliriz. Bunu da aşağı yukarı 10-14 gün içinde sonuçlarını görürüz diye umut ediyorum. İnşallah 2021 yılı başında da aşıya ulaşırız. Aşılama yaparsak önemli ölçüde salgını sınırlandırma şansımız olur. Önümüzdeki yılın da yaz sezonuna inşallah büyük ölçüde kontrolü sağlayarak ulaşabiliriz diye umut ediyorum.

YENİ DALGAYI KIRDIĞIMIZDA ÖNÜMÜZ AYDINLIK

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün yaptığı açıklamada, “Türkiye salgın sürecini nispeten pozitif ayrışmayla geçirmiş ülkelerden biridir. Milletimizin desteği ve hassasiyetiyle bu yeni dalgayı da kırdığımızda önümüzde aydınlık bir gelecek bizi bekliyor” ifadelerini kullanmıştı.

 

İlgili Haberler