Mehmet Ceyhan: Çin aşısının koruyuculuğu yüzde 50, Bilim Kurulu Üyesi Serap Şimşek Yavuz aşının koruyuculuğu yüzde 91,25

Mehmet Ceyhan: Çin aşısının koruyuculuğu yüzde 50, Bilim Kurulu Üyesi Serap Şimşek Yavuz aşının koruyuculuğu yüzde 91,25
Prof. Dr. Mehmet Ceyhan’ın korona virüs aşısında yüzde 50’ye razı olunmasının ardından aşının koruyuculuğu ile ilgili bir açıklama daha geldi. Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, farklı ülkelerde koruyuculuk oranlarının farklı olmasının nedenini açıkladı.

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, Türkiye'de acil kullanım onayı ile uygulamaya giren Çinli Sinovac'ın geliştirdiği aşının çeşitli ülkelerde çıkan farklı oranlardaki etkinlik sonuçlarıyla ilgili açıklama yaptı.
Prof. Dr. Yavuz, Brezilya'daki Faz 3 denemelerinin sadece sağlık çalışanları üzerinde yapıldığına işaret ederek gönüllülerin yaş grubu ve hastalık belirti sınıflandırmasının da Türkiye'dekinden farklı olduğuna söyledi. Aşının Türkiye'de yüzde 92, Endonezya'da yüzde 65, Brezilya'da ise önce yüzde 78, ardından yüzde 50.38 şeklinde çok farklı etkinlik sonuçları açıklanmasıyla ilgili tartışmalara da değinen Prof. Dr. Yavuz, aşının yoğun bakım ve hastaneye yatışı engelleme oranının yüzde 90'dan fazla olduğunu, oranlardaki bu farklılıkların, her ülkede yürütülen Faz 3 çalışmalarındaki gönüllü özellikleri ve izlenen parametrelerin farklı olmasından kaynaklandığını vurguladı.
Prof. Dr. Yavuz, Brezilya'daki çalışmalarda bizdekinden farklı olarak hem farklı yaş grubundan gönüllülerin dahil edildiğini, hem de sadece sağlık çalışanları üzerinde yürütüldüğünü söyledi. "Örneğin onlar 'çok hafif belirtiler' demişler. Türkiye'deki Faz 3 çalışmasında biz belirtileri hafif, orta ve ağır olarak sınıfladık" diyen Prof. Dr. Yavuz, Kovid aşılarında en önemli kriterin ölüm ve ağır hastalığı engelleme başarısı olduğunu, CoronaVac dahil, dünyada acil kullanım onayı alan tüm aşıların da yüzde 90'ın üzerinde başarı gösterdiğini vurguladı.
Öte yandan Sinovac aşısı olan Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan ise "Türkiye’de şu an kısa bir zamanda görünen başka bir aşı gelmeyecek gibi. Elinizde etkin bir aşı yoksa yüzde 50’ye razı olabilirsiniz" diyerek tartışmaların yanlış olduğunu dile getirmişti.

 

İlgili Haberler