Bilim Kurulu üyesi Türkiye'de yoğun bakımlardaki son durumu açıkladı. Maalesef son durum bu şekilde

Bilim Kurulu üyesi Türkiye'de yoğun bakımlardaki son durumu açıkladı. Maalesef son durum bu şekilde
Korona virüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz, yoğun bakımda yatan hastalarının çoğunluğunu 65 yaş üstü ve ek hastalıkları bulunan vatandaşların oluşturduğunu söyledi.

Korona virüs salgını hızlı bir şekilde can almaya devam ederken, Türkiye’de 65 yaş üstü vatandaşların günün yoğun saatlerinde sokağa çıkmaları kısıtlandı.

Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz, yasağın yerinde olduğunu belirterek, yoğun bakımlardaki son durumu şöyle açıkladı:

"Elbette genç hastalarımızdan da hastalığı kötü durumlarda atlatanlar var. Ama oran olarak baktığınızda 65 yaş ve üstü kişilerin Covid-19’u daha ağır atlattığını görüyoruz. Hatta daha çok yoğun bakıma yattığını, ağır hasta sayısının 65 yaş ve üstü yaş grupta daha yüksek olduğunu görüyoruz. Demek ki bizim incinebilir grubumuz; kronik hastalıkları olan kişiler, 65 yaş üzerindeki kişiler. 65 yaş üzerindeki kişilerin özellikle çalışan, okula giden, iş hayatının ve günlük yaşamın içerisinde daha aktif olan kişilerle aynı anda karşılaşmaması lazım”

EVDE BÜYÜKLERİYLE BİRLİKTE YAŞAYAN GENÇLERE UYARI

Doç. Dr. Kayıpmaz, evde büyüklerle birlikte yaşayan genç bireylere de uyarılarda bulunarak, "Riskli hareketlerden kaçınmalılar. Maskelerini burnu ve ağzı kapatacak şekilde toplu taşıma araçlarında, iş yerlerinde kullanmalılar. Kişi dışarıda eğer riskli bir davranışta bulunmuş ise daha sonra evde kendini mutlaka o hassas, incinebilir gruptaki kronik rahatsızlıkları olan ve 65 yaş üstü bireylerden izole etmek durumunda. Sosyalliğini kısıtlaması gerekiyor. Bu noktada da iş yaşantısında, sosyal yaşantıda aktif olan kişilerin eve gittiklerinde eğer büyüklerini hastalığa götürebilecekleri riskli bir ortamda bulunma durumları var ise mutlaka izole olmaları gerekiyor ki evdeki yaşlılara bu hastalığı dışarıdan taşıyıp götürmesinler. Onların da korunmasını bu şekilde sağlayabilirler. Farkında olmadan veya istemeden yapmış olduğumuz hastalığın bulaşması açısından riskli her davranışı 1 hafta, 10 gün, 14 gün sosyalleşmeyi kısıtlayarak telafi etmemiz gerekiyor. Burada da özellikle toplu bulunan alanlar, kapalı alanlar çok önemli. Kişiler buradan kendilerini bu dönemde özellikle uzak tutmak durumundalar ki virüsün yayılma şansı olmasın" diye konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı